ANNONS

Staden kräver vite efter brister på Ekbacken

Frösunda omsorg tog över i april.
Frösunda omsorg tog över i april.
Det blev ingen bra start för nya entreprenören Frösunda Omsorg som tog över Ekbacken hus H den 1 april.
Staden har påtalat flera brister som man menar riskerar de boendes vård och säkerhet. Nu utkrävs vite – Frösunda bestrider.
ANNONS

Redan innan Frösunda Omsorg tog över driften av hus H på Ekbacken var kritiken kraftig. Det har varit flera protester mot att anställda tvingas gå ned i tjänst och erbjuds deltidstjänster när organisationen görs om.

Läs mer: Protester mot försämrade arbetsvillkor

Sundbybergs stad gjorde några dagar in i april en oanmäld inspektion på boendet och hittade ett flertal brister. Bland annat att det saknades personal under kväll och natt, vilket gjorde att vissa anställda fick jobba 20 timmar i rad.

Frösunda Omsorg svarar på kritiken

På en våning fanns ingen sjuksköterska, på en annan, där det krävs extra tillsyn, saknades extrabemanning.

I ett brev till Frösunda Omsorg skriver nu kommunen att bemanningen inte motsvarar uppsatta krav. Bristerna påverkar omsorgen och riskerar de boendes säkerhet, skriver man vidare.

Bristerna bedöms som så pass allvarliga att Sundbyberg utkräver vite från entreprenören, vitet utgör fem procent av månadsersättningen per påbörjad vecka så länge bristerna kvarstår.

Frösunda Omsorg bestrider dock vitet och menar att bemanningen är fullgod, och var så även vid tiden för inspektionen. De redovisar i ett brev för bemanningen och skriver i ett brev till kommunen att ”som tydligt framkommer /…/ motsvarar bemanningen mer än väl stadens krav, och några allvarliga brister har således inte funnits i bemanningen”.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sundbyberg direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.