Staden vill bygga bort otryggheten

Bygga bort otrygghet – ombilda bort kriminalitet.
Det är stadens strategi, berättar Mikael T Eriksson (M).

Utemiljön rankas som den största otrygghetsfaktorn i Sundbyberg. Att skräpiga, mörka miljöer påverkar trygg­heten instämmer kmunstyrelsens ordförande Mikael­ T Eriksson­i. Han bor i Brotorp och tycker­ själv att det känns ensligt på väg hem från Hallon­bergens tunnelbana.

– Det är döda­ partier, inga hus, inga människor. Klart man kollar sig över axeln. Jag tror på att bygga bort otrygga­ miljöer­. Tät stadsmiljö ger större social­ kontroll över platser och möjlighet att notera konstiga saker.

Han lyfter fram stadens felanmälningsapp för den fysiska miljön, aktiviteter på Sundbybergs torg och rensning av häckar och buskage­ i Rissne som exempel på trygghetsskapande insatser.
Ombildning menar han kan få bukt med otrygghetskänslan och problemen med brott i Rissne och Hallonbergen . Över tusen hyres­rätter kan säljas i närtid. Då finns ingen förortsromantik att tala om, anser Eriksson.

– Man kan inte skicka ut socialtjänsten till en grovt kriminell och säga åt honom att sluta. Det vi kan göra är att jobba förebyggande. Låta­ folk äga sin bostad, få dem att bry sig om sin stadsdel och öka oberoendet. Det är ingen som äger sin bostad som sitter och pratar om ”orten­”.

Försäljningen av centrumen blir också avgörande, säger han.

– Nu ska hela staden få ta del av tillväxten, då kommer vi att få se stora förändringar­ i Hallonbergen och Rissne.

mikael

Mikael T Eriksson (M).

Kriminella hör inte hemma­ i Sundbyberg, slår han fast.

– Jättebra att polisen markerar med att vara mer närvarande. Man behöver lyfta bort de som förstör för alla andra. Om man är kriminell så finns andra platser än Sundbyberg att vara på, som i fängelset.