Nu ska Stockholm kläs i rosa och violett

Blomsterprogram
Förgätmigej.
Blomsterprogram
Penséer i drömlika färger planterades i SKarpnäck på onsdagen.
Blomsterprogram
Pensé.
Förgätmigej, tusensköna och rosor.
Det är några av blommorna som ska fylla stadens urnor och rabatter i år. Temat för årets blomsterprogram är "Våra drömmars stad".

Sedan 2008 har Stockholms stad ett tema för sina vår- och sommarplanteringar. Förra årets kläddes staden i gräs och tulpaner för att efterlikna en sommaräng. Året innan det inspirerades planteringarna av Monets trädgård i Giverny.

Vid klockan 14.00 på onsdagseftermiddagen var det dags för invigningen av årets blomsterprogram, den här gången på torget i Skarpnäck.

Tema: Våra drömmars stad

I år inspireras Stockholms stad av författaren Per Anders Fogelström, som föddes i Stockholm för 100 år sedan. Temat ”Våra drömmars stad” är döpt efter Fogelströms roman Mina drömmars stad från 1960.

Färgskalan går i rosa och violett och ledorden är ”drömlikt och harmoniskt”.

– Med romantiska arter som förgätmigej, tusensköna och rosor vill vi väcka liv i fantasier och minnen om vad staden varit, men också ge näring åt drömmar om vad staden är och kan vara för alla, säger Sanna Eriksson, projektledare för Stockholms stads blomsterprogram.

Sammanlagt rör det sig om 200 000 lökar och plantor som ska planteras i 805 urnor och 51 rabatter. Blommorna planteras på runt 250 populära platser och knutpunkter för kollektivtrafiken. Planteringen beräknas vara klar i hela stan om några veckor.