ANNONS

Staden fick anonymt brev om skandalföretaget

Solna stad har avtal med Enklare Vardag, som anklagas fuska och utnyttja anställda.
Solna stad har avtal med Enklare Vardag, som anklagas fuska och utnyttja anställda.
Anställda ska ha tjänat 54 kronor i timmen och tvingats jobba runt 260 timmar i månaden.
Solna fick i augusti ett brev med anklagelser mot Enklare Vardag, men har inte hittat något som tyder på att verksamheten sköts dåligt i Solna.
ANNONS

Solna har avtal med 15 olika hemtjänstföretag, ett av dem är Enklare Vardag som enligt en granskning i tidningen Arbetet och Kommunalarbetaren fuskat med tidrapporter och utnyttjat anställda. Flera som jobbar i företaget har vittnat om att de tvingats lämna tillbaka pengar om de inte arbetet 200 timmar i månaden.

Anonymt brev

Solna stad fick förra året signaler om missförhållanden. Då kom ett anonymt brev med uppgifter om fusk bland annat med tidrapporter.

– Vi fick ett brev i augusti förra året som innehöll väldigt allvarliga anklagelser. Direkt när det kom kallade förvaltningen till sig vd:n för att höra hennes syn på det. De granskningar vi gjorde av Enklare Vardag visade inget som tyder på att det finns grund för anklagelserna i Solna. De sköter sig bra här och levererar det de ska utifrån de avtal vi har, säger Samuel Klippfalk (KD), ordförande i omvårdnadsnämnden.

Samuel Klippfalk.

Senast i förra veckan godkände omsorgsnämnden avtalsuppföljningen med Enklare Vardag.

Känner ni er trygga med Enklare vardag som hemtjänstföretag i Solna?

ANNONS

– Ja, vi känner oss trygga men vi kommer att utföra extra kontroller och hålla ett extra öga på utföraren. Det är svårt med obekräftade och anonyma uppgifter, men om det skulle finnas grund för det så är det inget företag vi vill ha i vår kommun, säger Samuel Klippfalk.

Hur kontrollerar ni att de hemtjänstföretag som verkar i Solna följer reglerna?

– Verksamheten får svara på en enkät med frågor och vi gör noggranna månatliga kontroller i systemen. Där kan vi se vem som varit hos vilken brukare. Man gör kontroller löpande och en stor avtalsuppföljning på om de följer dokumenten varje år.

Enklare Vardag har idag 13 kunder i Solna.