ANNONS

Besked idag: Staden kan förbjuda dieselbilar

Daniel Helldén jublar åt beskedet om miljözoner.
Daniel Helldén är nöjd med regeringens besked idag.
Stockholms stad kan få förbjuda äldre dieselbilar på olika platser i staden - detta efter att regeringen bestämt sig för att ge kommuner rätt att införa miljözoner.
– Kan vi få bort äldre dieselbilar kan vi klara miljövärdena vilket kan innebära bostadsbyggande på fler platser, säger trafikborgarrådet Daniel Helldén.
ANNONS

Det var i samband med regeringens öppnande som statsminister Stefan Löfven på tisdagen meddelade att regeringen vill ge kommunerna rätt att införa miljözoner för lätta fordon.

– Vi vet inte ännu hur det exakta förslaget från regeringen kommer att se ut men om man utgår från utredningen som gjorts så kan vi inför två miljözoner där en förbjuder äldre dieselbilar, säger trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP).

Förbudet kan gälla hela stadsdelar

Utredningen från Transportstyrelsen har tidigare föreslagit att man kan införa de skärpta miljözonerna år 2020. Miljözonerna kommer i första hand att införas i innerstan.

– Det är där vi har störst problem med kvävedioxid och framför allt på gatorna med mycket trafik och höga hus som Hornsgatan, Folkungagatan och Sveavägen. Men förbjudet mot äldre dieselbilar kan också gälla en hel stadsdel, säger Daniel Helldén.

Han menar att miljözoner också kan göra det möjligt att bygga bostäder på fler platser. På Valhallavägen har bostadsbyggande tidigare stoppats på grund av dålig luft.

– Vi har ju miljözoner för tunga fordon och på Valhallavägen tittar vi på om vi kan införa det. Men kan vi också få bort äldre dieselbilar blir det enklare att klara värdena och det kan innebära bostadsbyggande på fler platser.

Bred enighet

Frågan om att förbjuda vissa typer av bilar brukar skapa het debatt men Daniel Helldén tror ändå inte att det blir en särskilt stor valfråga 2018.

– Nej, alla partier är överens om att vi måste få ordning på den dåliga luften, säger han.

På tisdagen gjorde också Liberalerna tummen upp åt regeringens besked.

– Alla kloka åtgärder som minskar partikelhalterna i innerstaden är bra. Vi liberaler välkomnar väl utformade miljözoner som ger oss möjlighet att förbättra luften i innerstaden, säger Liberalernas gruppledare i trafiknämnden Patrik Silverudd i ett pressmeddelande.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.