ANNONS

Staden hugger ner friska träd i Larsberg

Bernt Rynde anser att det är märkligt att staden hugger ner friska träd i Larsberg.
Bernt Rynde anser att det är märkligt att staden hugger ner friska träd i Larsberg.
Larsbergsbon Bernt Rynde reagerar starkt på att Lidingö stad hugger ner friska träd i Larsberg. Staden svarar att de måste gallra för att ekar och en ny lekplats ska ges utrymme.
ANNONS

En handfull personer med gula västar rensar upp i backarna runt fotbollsplanen vid Larsbergsparken. Motorsågen brummar och går varm när LT kommer till området. Det ligger nedhuggna aspar, lönnar och björkar lite här och där i parken. De träd som har fått ett rött märke målat på stammen har eller ska huggas ner.
Bernt Rynde har bott i Larsberg i många år och har njutit av träden och buskarna i parken. Framför allt om somrarna då träden ger skugga varma dagar. Han har nu sett att staden har huggit ner flera träd i parken och han är kritisk mot att friska träd avverkas.
– Vi som bor här har inte blivit informerade om omfattningen av att så många träd måste huggas ner. Men det som jag speciellt reagerar mot är att staden har huggit ner friska träd. Varför måste de gå fram så hårt i våra skogsområden? Snart finns det inga träd kvar här i Larsberg, säger han.
Bernt har full förståelse för att staden måste gallra bort dåliga träd och ta bort sly.
– Det är bra att staden rensar bort det som är ruttet, det kan jag förstå. Men de tar även bort andra träd. Det känns konstigt att de verkar göra en park av ett skogsområde, säger Bernt Rynde.
Det ligger en större hög av nedhuggna träd uppstaplade på varandra vid kortsidan av parkens fotbollsplan.
– Jag tycker att det här ser ut som en skogsavverkning i Norrland. Det känns helt horribelt och helt galet att detta sker här på Lidingö. Det tar lång tid för ett träd att växa upp och bli stort, säger Bernt Rynde.
Christer Åkerhielm (M), ordförande i teknik- och fastighetsnämnden:
– Varje år renoverar vi en eller två parker ordentligt. Vi gör en rejäl uppfräschning och det brukar uppskattas av både unga och gamla.

Varför måste ni hugga ner friska träd?
– Vi måste ta bort ett antal friska träd på grund av deras rotsystem kräver det för ge plats för ett utegym och en plaskdamm. Vi kommer ersätta detta med att plantera nya träd i parken, säger Christer Åkerhielm.
Lars Heins, skogsvårdare, Lidingö stad:
– Det finns gamla ekar som behöver ljus. De mindre träden har nu kommit upp och konkurrerar och på sikt kan de träden kväva ihjäl ekarna. Normalt sett så låter man de största ekarna växa till sig ytterligare. Därför frihugger man i området.
Det är inte klart hur mycket renoveringen av Larsbergsparken kommer att kosta. Enligt Christer Åkerhielm är upphandlingen för de som ska göra arbetet ännu inte gjord.

ANNONS