ANNONS

Staden: Bygget i Skanstull ska bli av ändå

Nya kvarter i Skanstull
Skansbron, vy mot Södermalm.
Skiss på nytt bostadsområde i Skanstull.
Visionsbild av nya gatan Diagonalen.
Försvaret satte stopp för 750 lägenheter i Södra Skanstull.
Men än är inte hoppet ute – enligt staden är det möjligt att bygga bostäderna runt spåren.
ANNONS

Planerna på att bygga 750 lägenheter i Södra Skanstull har lagts på is efter ett remissvar från Försvaret. Enligt myndigheten måste de nedlagda järnvägsspåren i området vara kvar.

Men så har det inte alltid låtit. När Försvaret och andra myndigheter gjorde en bedömning av järnvägsspåren för omkring tio år sedan bedömde man inte att spåren behövde behållas.

– Länsstyrelsen beslutade att spåren inte omfattades av riksintresset. Därför trodde vi att vi kunde gå vidare med byggplanerna, säger Christina Winberg, projektledare på exploateringskontoret.

”Måste finnas kvar”

Exakt vad som ligger bakom Försvarets nya bedömning vill inte myndigheten kommentera, men i ett mejl till Mitt i hänvisar de till det nya säkerhetsläget och regeringens beslut att genomföra en så kallad civilmilitär totalförsvarsplanering.

”Försvarsmaktens bedömning är att industrispåren måste finnas kvar och vara tillgängliga för spårtrafik. Detta minst tills dess att den samlade civilmilitära totalförsvarsplaneringen är färdigställd för Stockholmsområdet. Behov av spåren bedöms föreligga utifrån det underlag som finns i dagsläget”, skriver de. 

Kan bygga bostäder runt spåren

Enligt Christina Winberg på exploateringskontoret är det möjligt att bygga det nya bostadsområdet kring järnvägsspåret. Även den planerade gatan Diagonalen måste omarbetas – eftersom den var tänkt att anläggas ovanpå spåren.

Men några nya planer kommer inte att tas fram innan den civilmilitära totalförsvarsplaneringen är klar.

ANNONS

– Vi kommer försöka hitta en lösning naturligtvis, men vilken lösning vet vi inte. Vi vill inte lägga ner pengar på utredningar när vi inte vet vad som gäller, säger hon.

Finns det en risk att hela projektet läggs ned?

– Nej, det har vi inte tänkt. Vi måste göra något åt det här området. Den här planen syftade till att göra ett område som är väldigt avskärmat till en mer tillgänglig och säker plats. Nu behöver vi utreda hur vi kan gå vidare och få till den bebyggelse vi vill få till.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.