ANNONS

Staden hotar att bötfälla snöröjarna

Ilskan över den dåliga snöröjningen på Södermalm har varit stor.

Trafikkontoret har kontaktat entreprenören som lovar att det ska bli bättre.
ANNONS

Klagomålen över den bristfälliga snöröjningen på Södermalm har strömmat in till trafikkontoret. Mellan den 5 och 16 december kom 743 klagomål.

Många Södermalmsbor har också hört av sig till Lokaltidningen Mitt i och berättat om igensnöade vägar och trottoarer, insnöade bilar och höga snövallar.

– Så här dålig snöröjning har vi aldrig haft på Söder förr. Man blir sittande inne som en fånge, säger Ingegerd Tesander, 92 år, som bor på Ploggatan.

– Jag halkade omkull häromdagen på en jättestor iskoka och slog i huvudet och ryggen. Det är förfärligt, säger Gunnar Nyqvist på Vintertullstorget.

Andra Södermalmsbor rapporterar om hur bussarna ställts in på delar av Södermalm på grund av den bristfällande snöröjningen och de tvingas gå flera hållplatser, om hur de går på gatan för att det inte går att ta sig fram på trottoarerna och om hur funktionshindrade, äldre och föräldrar med barnvagnar inte kunnat ta sig fram.

Enligt Dante Crespo, ansvarig för snöröjningen på Södermalm hos Peab, finns flera förklaringar till att det fungerat så dåligt.

– Vi har gjort jättemånga insatser men när det kommer så här stora mängder snö på kort tid finns det ingenstans att lägga den på Södermalm. Vi haft 50 lastbilar och 30 lastmaskiner som har kört bort snön och det har kommit mer hela tiden och byggt på det.

– Sedan har takskottare skottat ner snö på gator när vi precis varit där och röjt. Det är ett jättebekymmer för oss, om de hade kontaktat oss innan så hade vi kunnat fixa det, säger han.

Men Mats Freij, informationsansvarig på trafikkontoret, är kritisk mot hur entreprenören Peab skött snöröjningen.

ANNONS

– Det var flera stora stråk som var sena bland annat Götgatan. Det är inte ­acceptabelt. Vi har framfört klagomål till dem och det kan bli fråga om viten. Men nu är vi mest angelägna att de tar bort eländet.

Kan det bli så att ni säger upp avtalet med dem?

– Det blir en framtida diskussion. Alla har ju ny personal ibland och vi får titta på om det är ett systemfel eller om det var en tillfällighet.

Framöver lovar dock Peab att snöröjningen ska fungera på Södermalm. En underentreprenör har också sagts upp.

– Det kommer att fungera nu när vi har forslat bort all snön. Vi måste ju hålla gatorna öppna, det är prio ett, säger Dante Crespo.

Så här dålig snöröjning har vi aldrig haft på Söder förr.Ingegerd Tesander