ANNONS

Hotellhusen kan vara brott mot bygglagen

Hyreshusen i innerstan förvandlas till hotellboenden. Nu reagerar myndigheterna.
Hyreshusen i innerstan förvandlas till hotellboenden. Nu reagerar myndigheterna.
De tillfälliga hotelluthyrningarna i innerstan kan vara otillåtna – det menar flera experter och myndigheter.
– Om du bor i en lägenhet med ordet ”banan” på dörren, då är det ganska säkert inte längre en vanlig bostad, säger Mikael Andersson Ståhl, bygglovschef i Stockholms stad.
ANNONS

Mitt i har granskat flera fastighetsägare som förvandlar vanliga hyresrätter till hotelliknande boenden. De flesta har vägrat att svara på våra frågor – andra har påstått att de inte behöver tillstånd för att hyra ut lägenheter på korta kontrakt.

Men enligt flera myndigheter som Mitt i pratat med kan uthyrningarna betraktas som hotellverksamhet, vilket kräver tillstånd från polisen. De kan dessutom bryta mot bygglagen.

”Krävs tillstånd”

Enligt hotellagen räcker det att det finns fem rum och nio bäddar som hyrs ut kortvarigt för att en verksamhet ska klassas som hotell.

I ett av husen som Mitt i granskat hyrs 18 lägenheter ut som tillfälliga hotellboenden. I princip alla hus hyr fastighetsägaren ut fler än fem rum.

– I min värld är det hotellverksamhet. Det krävs tillstånd, säger Clemens Wantschura, säkerhetschef på Visita, branschorganisation för hotell- och restaurangverksamhet.

Hyresgästerna flyttar ut eller vräks, men ingen flyttar in. På dörrarna står numera namn på olika grönsaker och frukter. Foto: Pekka Pääkkö.

Han lyfter flera problem med korttidsuthyrningen, inte minst när det gäller gästernas säkerhet.

ANNONS

– Ett hotell har godkända, elektroniska lås för att förhindra obehöriga att komma in. Här är det lätt att kopiera upp nycklar, vilket ökar risken för att någon ska ta sig in i lägenheterna och ta personliga tillhörigheter. Det finns exempel på hur den här typen av tillfälliga boenden använts som bas för stöldligor.

Krävs bygglov

Även Räddningstjänsten ställer höga krav på fastighetsägare som bedriver hotellverksamhet. 

 Det råder strikta regler när det gäller brandsäkerhet till exempel, men det här är inte reglerat på samma sätt. Frågan är vad som händer när olyckan är framme. Det är kanske först när den första gästen brinner inne som politikerna kommer att vakna.

Det är inte bara hotellagen som bestämmer hur uthyrningarna ska gå till. För att en fastighetsägare ska ha rätt att ändra användningen för ett bostadshus krävs i regel ett bygglov från Stockholms stad, eller en ändring av detaljplanen. Men reglerna är otydliga och kryphålen är många. Bland annat är det svårt att avgöra vad som kan anses vara ett ”kortvarigt boende”.

– Grundprincipen är att bostad är varaktigt för den som bor där. Men problemet är att lagen inte är helt tydlig, säger Mikael Andersson Ståhl, enhetschef på bygglovsavdelningen på stadsbyggnadskontoret.

Kan vara olovligt

Efter att Mitt i beskrivit hur lägenheterna i de granskade hyreshusen hyrs ut anser han att det är mycket som tyder på att fastighetsägarna ägnar sig åt näringsverksamhet, inte bostadsuthyrning.

– Om du bor i en lägenhet med ordet ”banan” på dörren, då är det ganska säkert inte längre en vanlig bostad. Det i kombination med att de boende inte är skrivna där och att de bor så kort tid att de inte ens får sina namn på dörrarna är väldigt starka indikationer på att det inte är riktiga boenden.

– I värsta fall har det skett utan att fastighetsägaren har fått bygglov.

Vad kan ni göra åt det?

– Vi kan skicka det till vår tillsynsavdelning som gör en utredning. Det kan visa sig att det rör sig om olovlig användning.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.