ANNONS

Staden köper skolhus från 1800-talet

Det gula anrika skolhuset kallas för "Kojan" och ligger i anslutning till Blommensbergsskolan i Aspudden.
Det gula anrika skolhuset kallas för "Kojan" och ligger i anslutning till Blommensbergsskolan i Aspudden.
Trångbodda Blommensbergsskolan i Gröndal får fler lokaler.

Stockholms stad köper nämligen den här 1800-talsfastigheten för närmare 7 miljoner kronor.

– Det är en jättefin byggnad med två klassrum, säger skolborgarrådet Olle Burell (S)
ANNONS

Den pittoreska 1800-talsfastigheten ligger i anslutning till Blommensbergsskolan. Lokalerna, som mäter 246 kvadratmeter, har disponerats av den fristående Pilgrimsskolan, som använt byggnaden för årskurs 4 och 5. Pilgrimsskolan planerar nu att bli en F-3-skola, och samlar alla elever i skolans huvudbyggnad på Pilgrimsvägen i Aspudden.

Det var på senaste kommunfullmäktigemötet som beslutet togs att köpa den anrika fastigheten som har en trädgårdstomt på 917 kvadratmeter. Köpet sker genom att staden tar över bolaget som äger fastigheten.

Tillträdet till lokalerna ska ske redan i höst.

– Jag är väldigt glad över det här. Det är en jättefin byggnad som skulle kunna ha plats för ungefär 50 barn. Dessutom blir ju skolgården större när man tar bort staketet runt fastigheten, säger Olle Burell.

Blommensbergsskolan, som har hårt söktryck, lider som bekant av lokalbrist. Skolan tvingas ha sammanlagt sju klasser i paviljongbyggnader, och situationen försvåras av att delar av paviljongerna saknar giltigt bygglov.

Skolfastighetsbolaget Sisab skriver i ett utlåtande att den förvärvade grannfastigheten ”skulle kunna utgöra en dellösning i denna problematik”. Jenny Stanser, rektor på Blommensbergsskolan, är positiv till köpet av ”Kojan” som fastigheten kallas.

– Jag har precis fått reda på detta, så jag kan inte alla detaljer ännu. Men vi har ju jättelokalbrist så det är ju ett glädjande besked. Men jag vet inte om vi kan utöka antalet elever, det beror ju på om fastigheten är tänkt att ersätta någon annan lokal, säger hon med hänvisning till paviljongerna.

Skolborgarrådet Olle Burell (S) säger att staden hade byggt ut Blommensbergsskolan ”bums” om den inte hade legat så nära trafiken.

– Det är ju den förbaskade Essingeleden som orsakar buller och påverkar luftkvaliteten. Det är stenhårda regler när man bygger nytt.

ANNONS

Men du tycker inte det är fel att köpa in fler skolbyggnader i utsatta lägen?

– Nej, hade det varit hälsovådligt att vistas där så hade ju eleverna inte fått vara där.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Liljeholmen Älvsjö Hägersten direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.