ANNONS

Staden kraftsamlar mot ungdomskriminalitet

Politiker Abit Dundar L Västertorp
"Det är komplext, men vi har en aktiv strategi." Politikern Abit Dundar (L) om ungdomskriminaliteten i Västertorps centrum.
Mitt i kunde nyligen berätta om stökiga ungdomsgäng som sprider rädsla, och säljer narkotika, i Västertorp och Fruängen.
Nu genomför stadsdelen olika åtgärder mot ungdomskriminaliteten.
– Vi tar frågan på allvar, säger politikern Abit Dundar (L).
ANNONS

Den senaste tiden har flera företagare i Västertorps centrum råkat ut för stökiga ungdomar som ockuperar restauranger, skrämmer kunder och stökar runt på torget.

Polisens bild är att det är samma ungdomar som rör sig i Fruängen och som också säljer narkotika i områdena, knark som ofta göms på förskolegårdar och skolgårdar.

Inte acceptabelt att näringsidkare ska känna sig oroliga

Abit Dundar

Nu går staden ut och berättar om flera åtgärder mot ungdomskriminaliteten.

– Det här är ungdomar som inte mår bra. Deras föräldrar klarar uppenbarligen inte av att hålla dem hemma. Det är komplext och vänds inte över en helg, men vi har en aktiv strategi. Det är inte acceptabelt att näringsidkare ska känna sig oroliga och lägga energi på att köra ut dem, säger Abit Dundar (L), ordförande i Hägersten-Älvsjö stadsdelsnämnd.

Abit Dundar (L), ordförande i stadsdelsnämnden i Hägersten-Älvsjö. Foto: Anna Z Ek

Han berättar att staden sedan förra året anlitat en konsult för att öka samarbetet med företagare och föreningslivet i området.

Stadsdelen har också tagit fram en handlingsplan, som de ska jobba med under hösten, för att förhindra att barn och unga dras in i kriminalitet.

ANNONS

Föräldrar träffas frivilligt

Det finns också ett samarbete mellan till exempel SL, polisen, nattvandrare, parkingenjörer och fältassistenter för att förebygga brott.

Ylva Firnhaber är chef för familjeenheten på Hägersten-Älvsjö stadsdelsförvaltning.

Hon berättar att stadsdelsförvaltningen efter sommaren ordnade ett gruppmöte där föräldrar till pojkar i riskzoonen träffades.

Där kunde vårdnadshavare och ungdomar själva besluta att häva sekretessen runt dem för att prata med varandra.

–  Syftet från vår sida var att de själva ska kunna ta fram gemensamma förhållningsregler. Nu vet pojkarna att deras mammor och pappor kan kontakta deras kompisars föräldrar. Vad jag förstår har de bokat ett möte för att träffas själva längre fram, säger Ylva Firnhaber.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.