Staden hyr sina egna lägenheter för ockerhyra

Stockholms stads lägenheter hyrs ut för sexdubbla hyran till stadens socialtjänst.
Stockholms stads lägenheter hyrs ut för sexdubbla hyran till stadens socialtjänst.
Stockholms stad hyr sina egna lägenheter i Rinkeby och Bromsten för ockerhyror, visar granskning gjord av Hem&Hyra. Miljonvinsterna går till privata företaget Snabbaboenden.

Det privata företaget Snabbaboenden gör miljonvinster på att hyra ut Stockholms stads lägenheter för ockerhyror – till stadens egen socialtjänst. Det visar en granskning gjord av tidningen Hem&Hyra.

Till exempel hyr företaget en av stadens ettor i Rinkeby för 4000 kronor i månaden av stadens bostadsbolag Familjebostäder som sedan hyrs ut till Socialtjänsten för 25 000 kronor i månaden.

Företaget har liknande upplägg i Bromsten. Upplägg som står skattebetalarna dyrt. Familjebostäders ordförande och bostadsborgarråd i Stockholm – Ann-Margarethe Livh (V) säger att de inte kände till att deras lägenheter utnyttjas på det här sättet, och att de inte kan göra någonting åt saken förrän kontraktet med Snabbaboenden löper ut 2019.

– Avtalet har bara löpt på och det har aldrig diskuterats om vi ska säga upp det vad jag vet, säger hon till Hem&Hyra.

En sexdubblad hyra kan man tycka ska ge något utöver det vanliga, och det får man också. Tyvärr är det man får här en ovanligt dålig standard.

Hyresgäster Hem&Hyra pratat med vittnar om trasiga fönster som aldrig lagas, köksfläktar som inte fungerar och hål i dörrar som inte åtgärdas.

– Det är katastrof, säger Tarek Slitis som bor i en av lägenheterna.

Dyar islam är inte heller nöjd med boendet.

– Det är många fel i lägenheten och vi har bara fått en enda nyckel trots att jag sagt till flera gånger, mina flickor får vänta utanför tills jag kommer hem.

Ann-Margarethe Livh igen:

– Jag är upprörd, men kontraktet med bolaget gäller till 2019. Vi kommer att inspektera lägenheterna och sedan diskutera hur vi ska agera.

Mitt i söker Snabbaboenden.