ANNONS

Staden får över en miljon för flyktingstöd

Det är inte bra att flytta ensamkommande som fyller 18 mitt i asylprocessen menar regeringen. Nu ger de stadsbidrag till kommuner för att 18-åringar i asylprocess ska få stanna i kommunen de bor i.
Lidingö får över en miljon för det här året och nästa.
ANNONS

Regeringen delar man ut 390 miljoner kronor för 2017 och 190 miljoner kronor för 2018 till landets kommuner för att de ska kunna stötta ensamkommande i asylprocess som fyllt 18 år.

För Lidingös del betyder det 980 721 kronor för i år, som betalas ut i december och 490 000 kronor för nästa år.

Bakgrunden till bidraget är situationen för unga flyktingar i en asylprocess som fyllt 18 år. För dem som bedöms vara 18 år  försvinner de rättigheter som finns för minderåriga över en natt. Framförallt handlar det om möjlighet att stanna kvar i den kommun där man etablerat sig. Många blir anvisade till Migrationsverkets boende för vuxna i andra delar av landet, vilket enligt många som jobbar med den aktuella gruppen inte främjar integration.

 

Hur pengarna ska användas ännu inte klart.

”Omsorgs – och Socialnämnden har inte tagit något beslut i frågan. Men frågan bereds och beslut kommer att tas i nämnden under hösten”, skriver Birgitta Sköld (LP) i ett mail till Mitt i.

Det finns de som skulle vilja att de gavs till någon organisation som hjälper flyktingar, som man gjort i Stockholms stad.  Hur går funderingarna i Lidingö stad?

”Vi har hittills inte funderat i de banorna. Vi har en annan situation än Stockholm när det gäller lokala organisationer som verkar på det här området, men frågan är som sagt under utredning”, skriver Birgitta Sköld. Hon vill inte utveckla saken vidare.

2015 blev 135 ensamkommande flyktingungdomar hänvisade till Lidingö stad. Många av dem har hunnit etablera sig på ön, skaffat kompisar och ett nätverk.

– Det är grymt att de ska flyttas från Lidingö när de fyller 18, säger Annette Svensson som har varit god man åt en av de av de asylsökande ensamkommande från Afghanistan.

– Min önskan är givetvis att vår kommun gör som Stockholm lämnar över pengarna till en ideell organisation som skaffar fadderhem, säger hon.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Lidingö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.