ANNONS

Staden säljer ut tegelborg på Pipersgatan

Tegelhuset på Pipersgatan.  Foto: Stockholms stad
Tegelhuset på Pipersgatan. Foto: Stockholms stad
ANNONS

Den vackra tegelfastigheten i hörnet av Fleminggatan och Pipersgatan ska säljas. Huset är blåklassat av Stadsmuseet och byggdes 1901 för AB Separator, som senare blev Alfa Laval. 70 år senare köptes det av Stockholms stad.

Men den borgerliga majoriteten tycker inte att staden har någon nytta av det sedan idrottsförvaltningen flyttade ut i våras och ingen annan förvaltning ville flytta in.

I förra veckan beslöt fastighetsnämnden att göra sig av med huset.

Något som ledamoten Sebastian Wiklund (V) är mycket kritisk till

– Majoriteten avsäger sig hela tiden sitt inflytande över stadsmiljön. Vi i oppositionen ställde frågan om huset inte kunde göras om till bostäder, det är ju ett mål som även Alliansen har, att göra om kontorsfastigheter till bostäder.

Ett argument för försäljningen är den policy som klubbades i maj. Den går ut på att alla fastigheter som inte är strategiskt viktiga för staden ska säljas ut.

– Jag ställer frågan vad som är strategiskt viktigt. När man inte definierar det kan man ju sälja av allt. Det blir ganska godtyckligt annars, säger Sebastian Wiklund.

Madeleine Sjöstedt (FP), ordförande i fastighetsnämnden, håller inte med.

– Det finns inget egenvärde i att staden äger och förvaltar kontorsfastigheter som inte behövs för den kommunala verksamheten. Då fastigheten inte heller i något annat avseende är till nöje och nytta för stockholmarna så är det bra om kontoret kan sälja fastigheten så att staden i stället kan satsa pengar på fastigheter som kommer stockholmarna till del.

ANNONS