ANNONS

Staden satsar stort på sju Familjens hus

Åsa Lindhagen (MP), socialborgarråd.
Socialborgarrådet Åsa Lindhagen (MP).
Stockholm stad satsar nu stort på Familjens hus, i sju stadsdelar. Här ska föräldrar som behöver hjälp och stöd, få det i ett tidigt skede.
Först ut är Högdalen. Även Skärholmen, Farsta, Skarpnäck, Hässelby-Vällingby, Rinkeby-Kista och Spånga-Tensta finns med.
ANNONS

I höst öppnar Familjens hus i Högdalen. Här ska en öppen förskola finnas, men också personal från Socialtjänsten. Tanken är att föräldrar ska kunna få råd och hjälp på samma plats dit de kommer för att barnet ska få leka.

– Till öppna förskolan får alla komma. Det gör att vi tidigt kan fånga upp familjer som behöver stöd. Både de som ”bara” känner sig osäkra i sitt föräldraskap och de som har en tyngre problematik, som psykisk ohälsa eller missbruk, säger socialborgarrådet Åsa Lindhagen (MP).

I våras klubbades beslutet att investera i sju Familjens hus. Staden satsar nu 9,6 miljoner kronor per år i fyra år, med pengar ur den sociala investeringsfonden. Längst i planeringen har man kommit i Högdalen (i stadsdelen Enskede-Årsta-Vantör). Där finns redan en adress och man öppnar troligen under hösten. Så småningom ska man också starta i stadsdelarna Skärholmen, Farsta, Skarpnäck och Hässelby-Vällingby.

– Tanken är att vi ska samla resurser kring en plats där föräldrarna är istället för att de ska springa runt till olika platser. Vi vill skapa en helhet, som vi tror gynnar barnen. Det handlar om att ge dem en bra uppväxt, säger Åsa Lindhagen.

En bärande idé är alltså att ha öppna förskolan och personal från socialtjänsten under samma tak. Dessutom vill man ha ett nära samarbete med landstinget, genom till exempel BVC.

– I Högdalen ska Familjens hus ligga alldeles intill både BVC och barnmorskemottagningen. Det finns en tanke med det, säger Åsa Lindhagen.

Rinkeby-Kista och Spånga-Tensta ingår också i satsningen. Där finns redan konceptet: I Rinkeby-Kista finns de så kallade familjehusen och i Spånga-Tensta finns Familjecentralen. Nu bygger man vidare på dem.

– De ska anställa föräldralotsar, med olika språk- och kulturkompetens. Föräldrarna ska möta personal som de kan tala med på sitt eget språk. Det kan förebygga många problem, säger Åsa Lindhagen.

Rekryteringsarbetet till Familjens hus-verksamheterna pågår för fullt. Öppningsdatumen är dock inte klara.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.