ANNONS

Staden stoppar alla ombildningar

I förra veckan fick åtta föreningar i söderort som ville köpa loss sina bostäder nobben.
ANNONS

Enligt Hyresgästföreningen rör det sig om drygt 550 lägenheter i Familjebostäders bestånd i söderort som inte är till salu längre.

De andra allmännyttiga bostadsbolagen ska följa samma exempel. Det innebär att cirka 25 000 lägenheter i staden inte längre är ombildningsbara.

Vissa föreningar hann säga ja till en ombildning innan valdagen: två i Högdalen och en i Svedmyra. I en fastighet i Kärrtorp röstade man ja till ett köp fyra dagar efter valet. Det var fyra dagar för sent och staden drog tillbaka erbjudandet.

Enligt Ann-Margarethe Livh (V), som för närvarande är vice ordförande i Familjebostäder, är det inte konstigt att det inte längre är möjligt att ombilda.

– Stockholm behöver varje hyreslägenhet som finns. Dessutom måste vi också bygga nya. Vi har 400 000 människor i bostadskö, säger hon.

Familjebostäder sa nej till åtta föreningar som ville köpa sina lägenheter i förra veckan. En av dessa ligger i Hägersten. Resterade ligger i Farsta och Tallkrogen.

På Stockholmshem, stadens andra bostadsbolag, togs beslut om ombildningsstopp i torsdags. Det tredje bolaget Svenska bostäder väntas följa samma exempel när styrelsen sammanträder 21 oktober.

En av de hyresgäster som är besvikna är Hassan Najib som har varit ordförande i en bostadsrättsförening i Rågsved. De senaste månaderna har han kämpat för att få grannarna att nappa på erbjudandet. Förra månaden var de äntligen tillräckligt många.

– Nu vet vi att det var för sent, säger han.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort – Farsta Sköndal Gubbängen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.