ANNONS

Staden JO-anmäls för Swedavias avtal med Bromma flygplats

Kritiker menar att hyran på flygplatsen subventioneras.
Kritiker menar att hyran på flygplatsen subventioneras.
Vänsterpartiet har JO-anmält Stockholms stad för avtalet med Swedavia gällande Bromma flygplats. De anser att bolagets hyra subventioneras, vilket kan strida mot kommunallagen.
ANNONS

– Vi vill undersöka om avtalet strider mot likställdhetsprincipen i kommunallagen. Enligt lagen får inte mark som hyrs ut av kommunen subventioneras förutom vid synnerliga skäl. Något som knappast finns i det här fallet, säger Clara Lindblom (V), oppositionsborgarråd. 

Vill att bostäder byggs på platsen

Lokaltidningen Mitt i har tidigare skrivit om bland annat socialdemokraternas kritik mot den låga hyra som Swedavia betalar för att få arrendera marken kring flygplatsen. Avtalet sträcker sig fram till år 2038.

”Aldrig har Stockholms stad gjort en så dålig affär” är ett uttal som Karin Wanngård (S) har gjort, där hon hänvisar till att marken värderas till 30 miljarder men hyrs ut till Swedavia för cirka 7 miljoner kronor.

Såväl S som V vill att det byggs bostäder på platsen.

Budget, Stockholms stad, Anna König Jerlmyr Finnansborgarråd i Stockholm

Anna König Jerlmyr (M) välkomnar en prövning. Foto: Pekka Pääkkö.

Finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) anser dock inte att det rör sig om någon subventionering.

– Men vi vill inte föregripa en prövning. Om frågan nu anmälts till JO så ser vi fram emot en prövning, säger hon till DN.

ANNONS
Fakta

Riksdagens ombudsmän

  • Anser man att man själv eller någon annan blivit felaktigt behandlad av en myndighet eller en tjänsteman vid handläggningen av ett ärende kan man klaga hos JO.
  • Justitieombudsmannen ska fungera som riksdagens kontrollmakt och har ansvar för övervakning av landets offentliga myndigheters verksamheter.
  • Det nuvarande officiella namnet på denna svenska myndighet är Riksdagens ombudsmän, men JO används i dagligt tal.
Källa: JO