Temakväll om inbrott: ”Se över din altandörr”

Anna Sundin Adolfsson är preventionssamordnare på Lidingö stad.
Anna Sundin Adolfsson är preventionssamordnare på Lidingö stad.
I onsdag kväll Lidingö stad och polisen in till temakväll om inbrott.
– Mitt första tips är att man ska vara nyfiken på personer som rör sig i sitt bostadsområde, säger Anna Sundin Adolfsson, preventionsamordnare, Lidingö stad.

På onsdag kväll bjuder Lidingö stad in till en temakväll om att förebygga inbrott.

– Vi kommer att berätta om hur Lidingö stad arbetar med de här frågorna. Polisen är också på plats och berättar om hur läget ser ut just nu och hur man ska skydda sig, säger Anna Sundin Adolfsson, preventionssamordnare, Lidingö stad innan mötet.

Under kvällen finnns även även brottsplatsundersökare på plats att berätta om sitta arbete. Stöldskyddsföreningen är där, bland annat för att tipsa om lås.

 

Anna Sundin Adolfsson, hur arbetar Lidingö stad för att motverka bostadsinbrott?

– Bland annat finansierar grannsamverkan på hjul,  en bil som bemannas av volontärer som åker runt och fungerar som polisens extra ögon och öron.  Vi samverkar också med polis och andra aktörer.

Vad är dina bästa tips för att skydda sig själv och sina grannar mot inbrott?

– Mitt förta tips är att var nyfiken på personer som rör sig i sitt bostadsområde, titta folk i ögonen och fråga om man kan hjälpa till.  Är man lite jobbigt nyfiken och råkar stöta på en inbrottstjuv så är chansen stor att tjuven känner sig iakttagen och försvinner iväg.

– Se över fastighetens skalskydd. Inte bara ytterdörr utan även altandörrar. Vi har sett att många inbrott skett genom just altandörrar.

– Delta i grannsamverkan.

Mötet hålls i sessionssalen på stadshuset 17-20. Man ska föranmäla sig men ännu finns platser kvar. Det är gratis att delta.