ANNONS

Staden utredde omklädningsrum för halv miljon – byggde inte

Omklädningsrum gympa gympahall sport idrott
Det blev inga nya omklädningsrum i Brevik. Trots två års utredning. Omklädningsrummet på bilden ligger inte i Brevik.
Lidingö stad har spenderat miljontals kronor på utredningar av projekt som inte blivit av.
Till exempel utreddes bygge av ett omklädningsrum på Breviks IP av konsulter för en halv miljon kronor – sedan blev det inget.
ANNONS

Det var i augusti 2018 som fastighetsenheten inom teknik- och fastighetsförvaltningen på Lidingö startade en utredning om att bygga nya omklädningsrum på Breviks IP. De gamla var små, nötta och var egentligen en tillfällig lösning som blivit kvar. Därför hade idrottsdriften uttalat önskemål om nya.

Projektörer handlades upp och programhandlingar togs fram.

Konsultkostnader och utredningar landade på 500 000 kronor.

Men när bygglovshandlingar väl skulle tas uppstod diskussion om finansieringshjälp från föreningarna. Och kultur- och fritidsnämnden, som kunde ha tryckt på startknappen, gav aldrig något uppdrag till sin förvaltning att gå vidare med omklädningsrummet och projektet lades i malpåse.

Borde ha avblåsts

Detta är ett exempel på hur Lidingö stad frikostigt låtit skattepengar rulla iväg till konsulter för utredningar av olika projekt som sedan inte blivit av.

Ett annat exempel är utredningen av järnvägskorsningen i Skärsätra där staden, efter att 2,5 miljoner kronor spenderats på en utredning helt enkelt konstaterar att en ombyggnation av korsningen helt enkelt skulle bli för dyr och inverka i landskapsbilden allt för mycket.

– Utredningen i Skärsätra borde inte ha fått kosta så mycket. Man har använt konsulter och man har inte haft dialog. Man borde ha kunna avblåsa det här mycket tidigare, säger Carl-Johan Schiller (KD), ordförande för teknik. och fastighetsnämnden.

Städar ekonomin

De skenande konsultkostnaderna och resultatlösa utredningarna är ett arv från förra mandatperioden och har aktualiserats i samband med att nämnden nu städar upp i sin stökiga ekonomi med ett planerat underskott på 15 miljoner kronor och ett rejält sparpaket som resultat.

En upprustning av Zetterbergsdammen, som också dragits i långbänk pausas nu.

ANNONS

Carl-Johan Schiller har satt igång ett arbetet för att strama upp nämndens ekonomi. Bland annat ska man använda färre konsulter och utöva en bättre kostnadskontroll. Tätare dialog mellan tjänstemän, olika förvaltningar och politiker tror han är ett verksamt motmedel mot onödiga kostnader, tror han.

– Bara saker som har en rimlig chans att kunna genomföras ska utredas, säger han.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Lidingö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.