Staden vill få bort bilarna från gatan

Dubbel dubbelparkering hör till sådant som staden vill se mindre av.
Dubbel dubbelparkering hör till sådant som staden vill se mindre av.
Dyrare gatuparkering och en upprensning bland handikappstillstånden. Nu ska igenkorkade gator öppnas upp. Bilarna ska i i garage.

Trots att avgifterna höjts är det alldeles för billigt att ställa sin bil på gatan. Det tycker trafikkontoret som gjort en djupdykning i stans parkeringsproblem. Och de är fler än att det kan vara knepigt att hitta en ledig ruta i Birkastan.

För det är också svårt att komma fram för den som går, cyklar och åker kollektivt när trafiken hindras av dubbelparkerade fordon. Det räcker förresten att det står enkla bilrader längs trottoarkanterna för att det ska bli trångt.

Nu föreslår trafikkontoret en mängd åtgärder för att det ska bli lättare. Den mest framträdande är höjda p-avgifter.

– Prisskillnaden mellan att stå på gatan och i garage har varit för stor, säger Erik Johansson, trafikkontorets presstalesman.

I klarttext betyder det att staden tycker att p-avgifterna är för billiga och vill att bilarna kommer in i p-hus. Dels för framkomligheten, dels för att inte garagen ska stå tomma eller omvandlas för annan verksamhet.

– Vi har sett att lokaler som byggts som garage används som förråd, föreningslokaler och till och med bostäder.

Höjda p-avgifter för gatan skulle få in bilarna i garagen. Och därmed stärka ekonomin för fastigheterna de ligger i vilket i förlängningen antas kunna hålla bostadspriserna nere.

Ännu en åtgärd som föreslås är en uppstramning av handikappstillstånden.

– Vi har sett ett utbrett fusk där sådana som inte har rörelsehinder skaffar sig tillstånd. Det här är ett sätt för oss att försöka få bort fuskarna. Vi vill se till att den som verkligen behöver det lättare ska hitta en p-plats och slippa se den upptagen av någon som inte har det behovet.

Det har tidigare varit gratis att parkera med handikappstillstånd. Nu föreslås en administrativ avgift på 300 kronor.

– Då hoppas vi också avskräcka en del fuskare. Det är ändå ett kraftigt reducerat pris jämfört med boendeparkering på 1100 kronor.

Den nya parkeringsplanen kan vara verklighet 2018 om den antas i juni av fullmäktige. I så fall börjar den införas i höst.

Fakta

Dyrare parkering gatan

Avgiftsperioden i innerstan föreslås öka från klockan 9-17 till 7-19.

Inom dagens röd biljett utökas tiden till 7-21 vardagar, 9-19 dag före helgdag och 9-19 på sön- och helgdag.

Avgiften för boendeparkering föreslås bli 1 100 kronor/månad.

Stockholms stad

Källa: Stockholms stad