Staden vill få bort olaglig insamling

De olagliga klädinsamlingarna står kvar i Spånga.

Nu överväger staden att polisanmäla företaget som ställt ut containrarna.

De färgglada containrarna står kvar i Spånga. Lokaltidningen Mitt i skrev i höstas om hur de saknade tillstånd hos trafikkontoret och att det dessutom inte gick att säkerställa var Spångabornas kläddonationer hamnar.

Junas, det litauiska företag vars namn står på containrarna, har tidigare sagt till Lokaltidningen Mitt i att man sökte tillstånd i höstas, men tyckte att den svenska byråkratin var krånglig. Men trafikkontoret har inte fått in någon ansökan. Enligt kontoret kommer det inte på fråga att ge tillstånd eftersom insamlimg ska ske på större stationer och inte där återvinningscontainrar står.

– Vi var i kontakt med företaget före jul och gav dem ett sista datum för att flytta på sina insamlingar, men det är svårt att nå fram till någon som sitter så långt borta, säger Louise Djupsjöbacka, som har hand om ärendet på trafikkontoret.

Datumet har nu passerat. Enligt Louise Djupsjöbacka återstår bara en polisanmälan.

Men att polisen ska gripa in är osannolikt. En anmälan måste dock göras. Skulle trafikkontoret själva gripa in ses det som egenmäktigt förfarande, vilket är brottsligt.

– Det här kommer att ta sin tid, säger Louise Djupsjöbacka.

– Antagligen behöver vi till slut behöva be om handräckning från Kronofogden.