ANNONS

Staden vill ha svar om rökutsläppet

En frän lukt och rök spred sig över Hjorthagen i förra helgen.

Stockholm stad tror inte röken var farlig – men vill ändå att Fortum redogör för vad som gick fel.
ANNONS

En frän lukt från Fortums nya kraftvärmeverk spred sig förra veckan över Hjorthagen. Många vittnade om starkt obehag och vissa ska ha haft svårt att andas.

Orsaken till odören var att Fortum torkade murbruket i den nya pannan med hjälp av tillfälliga brännare i pannan. Man trodde att vinden skulle blåsa mot vattnet, men röken blåste i stället till Hjorthagen.

Brännarna i pannan drevs med lättolja, liknande den som används i en villapanna. Fortum överraskades också av röken och bad sin leverantör undersöka vad som hände.

– Det har nu visat sig att förbränningen inte var optimal i ett inledande skede. Det här åtgärdades så fort det upptäcktes men det kan ha orsakat mer rökutveckling än väntat, säger Viktoria Raft.

Många Hjorthagsbor var också starkt kritiska och ansåg att Fortum inte hade informerat tillräckligt om vad som skulle ske.

Fortum beklagar att man inte gick ut med bredare information och tar händelsen på stort allvar säger Viktoria Raft.

Christer Edvardsson är enhetschef på stadens miljöförvaltning som nu vill ha en full redogörelse av exakt vad som hände förra helgen.

Enligt förvaltningen ska dock inte röken ha varit farlig, även om den inte är bra att andas in i stora mängder.

– Vi vet att det skulle vara vanligt eldningsolja och något konstigt med det är det ju inte. Utan vi vill vad som hände eftersom det inte ska bli svart rök när man eldar med sådan olja. Och vi vill veta varför man inte avbröt det direkt, utan lät det spruta ut en hel lördag, säger Christer Edvardsson och fortsätter:

ANNONS

– Sedan vill vi veta hur förberedelsen av pannan fortsätter och hur man ska informera allmänheten om fortsatta arbeten.

Några fler arbeten av den typen som i förra helgen ingår dock inte i driftsättningen enligt Fortum. Däremot ska andra arbeten att utföras inför att nya verket sätts i drift i början av nästa år.

Bland annat ska Fortum Värme rengöra pannan, blåsa rent rören, samt prova alla säkerhetssystem. Fortum kommer att bjuda in boende i Hjorthagen till ett informationsmöte om detta.

– Vid ångblåsningen kommer närboende att uppfatta ljud, trots att vi använder ljuddämpare. Vi kommer att informera mer i detalj och bredare inför detta så snart vi vet ett startdatum, säger Viktoria Raft.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Östermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.