I sommar förvandlas 45 gator, torg och kajer till sommarplatser för stadens invånare och besökare. I veckan invigdes också Stockholm konsts sommarutställning för nionde året i rad.

Fem konstnärer deltar i år och deras verk är utplacerade på fem olika platser runt om i staden.

– Oavsett i vilken del av staden du bor ska det finnas platser och tillfällen för att gemensamt uppleva konst, litteratur och folkfest. Det är ett så viktigt inslag i människors vardag och en självklar del av vår gemensamma välfärd, säger kulturborgarrådet Torun Boucher (V).

Den initialt perfekta, svarta kuben kommer under solens varma strålar förvandlas till ett skrynkligt veck. 

Den initialt perfekta, svarta kuben kommer under solens varma strålar förvandlas till ett skrynkligt veck. 

Cecilia Nyman

Årets utställning bjuder på fem skulpturala verk med varierande tekniker och uttryck. Ett av verken finns på Strandvägen, där invigningen ägde rum. Där ställer konstnären Mikael Lundberg ut en skulptur i bitumen, eller asfalt, en restprodukt från oljeindustrin.

Den svarta kuben, som består av en trögflytande vätska, kommer under sommaren långsamt att förändras från en geometrisk form till ett skrynkligt veck. När utställningen är över återlämnas bitumenet till producenten för att åter bli asfalt.

Lundbergs verk utforskar livets eviga frågor om tid, rum, slump och mening.

– Konsten på stadens sommarplatser är ett sätt att bjuda in till eftertanke, diskussion och mänskliga möten, säger Åsa Lindhagen (MP), miljö- och klimatborgarråd.