Min lokala hjälte

Skit också! Stans nya toaletter krånglar

Nödiga passagerare vid tvärbanan i Liljeholmen får hålla sig. Den hypermoderna toaletten är ur funktion.
Nödiga passagerare vid tvärbanan i Liljeholmen får hålla sig. Den hypermoderna toaletten är ur funktion.
Nej, hit kan du inte gå. Fruängsplans nya toalett är avstängd.
Nej, hit kan du inte gå. Fruängsplans nya toalett är avstängd.
Ur funktion-lampan lyser på nästa en tredjedel av stadens toaletter när Mitt i gör en koll.
Ur funktion-lampan lyser på nästa en tredjedel av stadens toaletter när Mitt i gör en koll.
Kissnödig? Räkna inte med att stadens nya high tech-toaletter fungerar.
När Lokaltidningen Mitt i gjorde en koll var nästan var tredje toalett i stan ur funktion.
– Är det här något slags absurt skämt? undrar söderortsbon Mats Karlsson.

De är gratis, de är rymliga och de rengörs automatiskt med robotarmar. Men vad hjälper det alla nödiga ifall de inte fungerar?

– Jag är dagligen ute och promenerar, men jag har nästan aldrig sett en toalett där ”ur funktion-lampan” inte har lyst, säger Mats Karlsson, som brukar passera toaletterna vid Liljeholmens tvärbanan och Sjövikstorget.

Enligt Stockholms stad finns i dagsläget 13 toaletter på plats, av totalt 70 planerade. Det är reklamföretaget JCDeceaux, som står för bygget av toaletterna samt underhåll och drift. I gengäld upplåter staden via ett avtal 340 platser för reklam åt företaget. Staden står även för dragning av vatten och el.

– Toaletterna kostar mellan 1,5 och 3 miljoner kronor beroende på storlek. Vi står för mellan 300 000 och en miljon kronor i anslutningskostnader, säger Michael Åhström, enhetschef på trafikkontoret.

Men frågan är hur väl det fungerar. Läsare har hört sig av till oss och undrat vad som står på.

Och när Lokaltidningen Mitt i gör en kontroll av samtliga tretton toaletter under en och samma dag, är nästan en tredjedel ur funktion. Toaletterna i Humlegården,  Liljeholmen, Fruängen och Hökarängen fungerar inte.

Undertecknad har dessutom vid ett tidigare tillfälle granskat de fyra toaletter som finns i Hägersten-Liljeholmen. Tre av fyra toaletter var då ur funktion, det gällde Fruängen, Telefonplan, Liljeholmen.

I Fruängen står det att toaletten är avstängd för reparation. Vad är fel?

– Just den toaletten har jag ingen information om. Det kan röra sig om skadegörelse, i nio gånger av tio är det det som är problemet, säger Malin Otterström, kommunikationschef på JCDecaux.

I Liljeholmen är toaletten ur funktion på grund av problem med några sensorer. I minst en vecka har det varit så. Felsökning och reparation pågår. Men ingen skylt informerar om detta.

I Hökarängen säger JCDecaux att toaletten inte tagits i bruk ännu. Men inte heller där finns någon skylt talar som talar om att den inte är igångsatt. Även trafikkontoret tror att den är igång.

– Jo, den ska vara i bruk, säger Michael Åhström, när Lokaltidningen ringer och kollar.

Malin Otterström medger att det varit dålig information.

– Det får vi ta till oss och bli tydligare, och informera om att en toalett inte är driftsatt. Vi har ingen anledning att missköta toaletterna. Det är en stor investering för oss och vi har ett uppdrag som vi tar på stort allvar, vi har tio personer som bara arbetar med toaletterna, säger Malin Otterström.

Men tycker ni själva att allt har gått bra?

– Jag tycker inte det har varit så mycket problem med tanke på att vi är i startfasen ännu, säger Malin Otterström, och hänvisar till att många toaletter är välbesökta.

Michael Åhström på trafikkontoret säger att staden ”förutsätter” att JCDecaux sköter driften på ett bra sätt. Han har inte fått några signaler om att det skulle vara problem.

– Men vi kommer att starta en drift- och underhållsgrupp som kan följa utvecklingen, säger han.

Lokaltidningen Mitt i har begärt ut felanmälningar på respektive toalett av JCDecaux. Ännu har vi inte fått informationen.

 

 

Fakta

Toalettkollen - så gick det för hemlighusen

Humlegården (ur funktion)

Hornsbergsstrand

Smedsuddsbadet

Rålambshovsparken

Telefonplan/ Mikrofonvägen

Liljeholmen, vid tvärbanan ( ur funktion)

Bredäng/ Trissan parklek

Blackeberg

Bagarmossen

Fruängsplan (Avstängd för reparation)

Sjövikstorget

Norra Bantorget

Hökarängen (Ur funktion)