Stadens minsta roller derby-liga värvar

Rainbow warriors har ingen närvaroplikt och att komma och bara hänga är helt okej.
Rainbow warriors har ingen närvaroplikt och att komma och bara hänga är helt okej.
En av medlemmarna Clara ”Cuntess Draclara” Brandkvist
En av medlemmarna Clara ”Cuntess Draclara” Brandkvist
Marie ”SheHulk” Andersson och Lola ”Vråååla” Popovska startade laget för två år sedan.
Marie ”SheHulk” Andersson och Lola ”Vråååla” Popovska startade laget för två år sedan.
Hjälmar, svett och tandskydd. I en gymnastikhall i Skarpnäck rullar stadens minsta roller derby-liga. Men de vill bli fler och i mars är det dags för tryouts till laget.

– Vi kallar det för tryouts men alla som vill får vara med så klart, säger Lola ”Vråååla” Popovska”som tillsammans med Marie ”SheHulk” Andersson” startade laget för precis två år sedan.

Torsdagskväll och träning. Rullskridskor på allas fötter. Vattenflaskor i klunga i mitten av hallen. Runt om står koner utställda. På hjul sicksackar ligamedlemmarna mellan dem. Att laget skulle heta Rainbow warriors visste Marie Andersson i samma stund som hon drabbades av roller derby-feber.

– Jag gick och såg en match och kände att jag måste åka rullskridskor och ha ett lag. Det såg så jävla kul ut, säger hon. Och namnet kändes klockrent, ljus och mörker, kamp och så regnbågen som symbol för det normbrytande.

De hade alltså ett namn men inga medlemmar, ingen lokal och ingen tränare. Hon och Lola Popovska började rodda. Det fanns redan ligor i Stockholm, men för den som inte hade tid att satsa 200 procent var det svårt att hänga med i deras intensitet och höga tempo. De behövde ett lag som funkade med de egna omständigheterna som ensamstående föräldrar och ständigt livspusslande. Under det första året tränade en liten grupp med hjälp av Youtube-videos och med stort stöd och pepp från de andra två ligorna. Marie Andersson minns det nystartade laget som hetsigt, Lola Popovska håller med.

– Vi var så ivriga att lära oss och hade inte full repekt för sporten än, vi tacklades och körde järnet och det var många som skadade sig i början. Marie bröt foten, berättar hon.

Marie Andersson skrattar.

– Men jag lyckades värva en medlem till laget på sjukhuset, hon som låg i sängen bredvid blev tydligen inte avskräckt, säger hon.

Fortfarande tävlar inte laget men i dag har de två fasta tränare tränare och jobbar mycket för att förebygga skador; bra uppvärmning och inga svåra grejer sista kvarten. Deras åkning har ”mognat” menar Marie Andersson. Och kärleken till sporten har växt sig ännu starkare.

– Jag är ingen sportperson men det här funkar så bra, man behöver ha starka ben men annars är Roller derby ens port för så många olika kroppar, det har ökat på mitt självförtroende jättemycket, säger Marie Andersson.

Fakta

Vad är Roller Derby?

Roller derby utövas på rullskridskor och sporten går ut på att utövarna, uppdelade i två lag, indelade i så kallade jammers och blockers, som kör på en oval inomhusbana. Poäng delas ut till en spelare som kör förbi varje medlem av motståndarlaget. Laget med flest poäng vid matchens slut har vunnit.

En match (kallas en bout) varar i sammanlagt 60 minuter och är indelad i två 30-minutersperioder. Perioderna är i sin tur indelade i flera jams som kan vara i max tå minuter med 30 sekunder mellan.

Det existerar lag med manliga åkare, mixade lag, men sporten består framför allt av kvinnliga spelare.

Många spelare tar smeknamn. Exempel från Rainbow warriors är: Skandi Crush, Cuntess Draclara och SheHulk, Silver Fox, Purple Pain.

Källa: Svenska skridskoförbundet