”Systematiskt fusk” med Brommas snöröjning

Snöröjning, plogbil
Bolagen är inte ärliga enligt SVT:s källa och stadens egna kontroller.
Irrititationen över utebliven snöröjning har varit stor i Bromma i vinter. Nu uppger en före detta arbetsledare att snöröjarbolagen lurar Stockholm stad systematiskt.
– De som luras är entreprenörerna och de som blir lurade är skattebetalarna, säger källan till SVT.

Stockholmarna har blivit lurade på snöröjningen, uppger en källa till SVT. Källan har tidigare jobbat som arbetsledare på ett av de stora företagen och han säger att fusket sker systematiskt.

– Du ska göra så lite som möjligt för att tjäna så mycket som möjligt. Du skiter i att göra det du ska göra enligt kontrakten och letar upp extrajobb. Det är det man tjänar pengar på, säger han.

Han säger att ledningen krävt att snöröjarna skulle avstå från vissa uppdrag i upphandlingen – och fokusera på de lukrativa extrajobben.

Röja 2 200 meter trapp – på fjorton timmar

Bland annat ska en entreprenör ha givit i uppdrag åt sex skottare att snöröja och sanda 2 200 meter av trapp plus anslutande gångstråk. Allt inom loppet av exakt fjorton timmar.

– I mina öron låter det inte logiskt, det låter som att man inte skulle klara av det, säger trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) till SVT.

Även stadens egna kontroller, som gjorts med hjälp av GPS-rutter, visar att det fuskas med snöröjningen.

– Visar det sig att de inte har kört där de ska så får de inte betalt, eller så får de vite för att de inte sköter sig, har Helldén tidigare sagt vid ett möte med Brommabor.

 

Daniel Helldén, mp

Daniel Helldén (MP) är upprörd över uppgifterna.

Om de indikationer vi fått nu stämmer, bland annat genom SVTs granskning, så är det upprörande

Daniel Helldén (MP), trafikborgarråd.

En utredning ska tillsättas

I ett pressmeddelande som skickades ut under tisdagsmorgonen uppger Miljöpartiet i Stockholm stad att de tillsätter en granskning med anledning av uppgifterna. De vill gå till botten med vad som har hänt.

–  Om de indikationer vi fått nu stämmer, bland annat genom SVTs granskning, så är det upprörande. Vi visste att det har slarvats med sandningen, men dessa uppgifter indikerar att det skulle ha förekommit systematiskt fusk från entreprenörernas sida vilket är graverande om det skulle visa sig att det stämmer, säger Daniel Helldén (MP) i pressmeddelandet.

Företagen nekar

De tre företag som röjer snö åt staden vill inte ställa upp någon intervju, men skriver i mejl att de förnekar att det ska ha skett någon systematiskt fusk.