Städerska stal från flera hem på Lidingö

När familjen konfronterade sin städerska ”regnade guld och glitter” ur hennes väska.

Nu har kvinnan dömts för att ha stulit smycken för över 320 000 kronor i flera hem.

Det var när en familj i Saltsjöbaden i Nacka upptäckte att dyrbara smycken försvunnit ur deras hem som härvan kunde nystas upp.

De konfronterade städerskan och vände upp och ned på hennes väska. Då ”regnade guld och glitter” ut, berättade de under rättegången mot kvinnan.

Hon arbetade länge i tre hem på Lidingö och flera i Nacka och hon var omtyckt. En 76-årig kvinna på Lidingö hade anlitat henne i runt tio år när det kom fram att hon stulit saker.

– Det kändes fullständigt vidrigt och jag känner mig fortfarande kränkt. Men jag försöker lägga det bakom mig, säger hon.

Den drabbade kvinnan, som vill vara anonym, blev av med bland annat ett guldhalsband, manschettknappar, ett guldhjärta, örhängen, ett armband och en vigselring. En del av smyckena hade hon ärvt av sin mamma.

Städerskan sålde många av smyckena till juvelerare som hann smälta ned dem.

– Hon arbetade hos oss länge och stal undan för undan men jag kunde aldrig tro att det var hon. Hon hjälpte till när vi letade efter smyckena också, jag kan inte förstå att hon kunde göra så, säger 76-åringen.

Enligt domen var värdet på Lidingökvinnans smycken sammanlagt 172 815 kronor. Städerskan har dömts att betala ett skadestånd på 122 815 kronor efter avdrag för ersättningen från försäkringsbolaget.

Den 16 oktober dömdes hon till skyddstillsyn för att ha stulit guldsmycken, kontanter och andra föremål till ett värde av över 320 000 kronor från sju hem.

Städerskan, som har erkänt ett flertal av stölderna, förklarar att hon mått psykiskt dåligt. Enligt åklagaren Petra Götell fick hon bara ut en bråkdel av smyckenas värde.

– Även om smyckena kostat 100 000 kronor kanske själva guldvärdet inte är mer än 10 000 – 15 000. Det var specialdesignade smycken och jag tror att det var där sorgen låg hos många drabbade, säger hon.

Annika Berglind vid Nackapolisen som varit med och utrett stölderna är kritisk till att stöldgodset varit så lätt att sälja.

– Det är ett bekymmer att stulna smycken kan säljas vidare. Köpare måste behålla kvittona och lämna in dem till oss om vi begär det. Pantbankerna har ett stort ansvar men reglerna ser ut som de gör, säger hon.

– Jag var blåögd men det här kan ju drabba vem som helst. Man ska absolut vara extra försiktig när man släpper in någon i hemmet, säger 76-åringen.

Mitt i Lidingö Tidning har också varit i kontakt med en av städerskans advokater, som har avböjt att kommentera domen.

Hon hjälpte till när vi letade efter smyckena också.bestulen 76-åring