Städerska stal och sålde unika smycken

När familjen konfronterade städerskan ”regnade guld och glitter” ur hennes väska.

Nu har kvinnan dömts för att ha stulit smycken för över 320 000 kronor från flera hem.

Städerskan arbetade i många år hos flera familjer i Nacka och på Lidingö. Hon var omtyckt och många har svårt att förstå varför hon plötsligt började stjäla.

Det var när en familj i Saltsjöbaden upptäckte att dyrbara smycken försvunnit som härvan kunde nystas upp. De konfronterade städerskan och vände upp och ned på hennes väska. Då ”regnade guld och glitter” ut på golvet, berättade de under rättegången mot kvinnan i Nacka tingsrätt.

Den 16 oktober dömdes kvinnan till skyddstillsyn för att ha stulit smycken, kontanter och andra föremål till ett värde av över 320 000 kronor från sju hem.

Clara Ytterborn i Saltsjöbaden blev av med flera smycken.

– Det känns förfärligt. Det var smycken jag har ärvt och som betydde otroligt mycket för mig.

Många av smyckena såldes till juvelerare av kvinnan och hann smältas ned.

– Jag fick ett guldarmband av min farmor när jag var 16 år, som hon fått av sin farmor. Så fylldes det på med berlocker varje födelsedag, säger Clara Ytterborn och tillägger:

– Det var minnen från hennes liv. Men för den som smälter ned smycket betyder det ingenting.

Städerskan som har erkänt ett flertal av stölderna förklarar dem med att hon har mått psykiskt dåligt. Enligt åklagaren Petra Götell fick hon bara ut en bråkdel av smyckenas värde.

– Även om de kan ha kostat 100 000 kronor kanske själva guldvärdet inte är mer än 10 000–15 000, säger hon.

Annika Berglind vid Nackapolisen som varit med och utrett stölderna är kritisk till att stöldgodset var så lätt att sälja.

– Det är ett bekymmer att stulna smycken kan säljas vidare. Köpare måste behålla kvittona och lämna in dem till oss om vi begär det. Pantbankerna har ett stort ansvar men reglerna ser ut som de gör.

Annika Berglind rekommenderar att den som köper hushållstjänster inte har värdeföremål liggande utan låser in dem ordentligt.

– Det här är ju givetvis väldigt tragiskt för de måls­ägande i och med att de litade på henne, säger hon.