Städerskan stal i sina kunders hem

Halsband, ringar, örhängen och solglasögon till ett värde av 320 000 kronor.

En städerska från söderort som arbetade hos olika familjer har nu dömts för flera stölder.

Kvinnan städade i flera år hemma hos olika familjer runt om i Stockholm. Hon var omtyckt och många har svårt att förstå varför hon plötsligt började stjäla.

Det var när en familj upptäckte att dyra smycken försvunnit som härvan började nystas upp. Familjen konfronterade städerskan och vände upp och ner på hennes väska. Då ”regnade guld och glitter” ut på golvet, berättade de vid rättegången.

Den 16 oktober dömdes kvinnan till skyddstillsyn för att ha stulit guldsmycken, kontanter och andra föremål till ett värde av över 320 000 kronor från sju olika hem.

En kvinna blev av med flera smycken.

– Det känns förfärligt. Det var smycken som jag har ärvt och som betydde otroligt mycket för mig, säger hon.

Även om stölderna uppdagades kan hon troligtvis inte få tillbaka sina smycken. Många såldes till juvelerare av kvinnan och hann smältas ner.

– Jag fick ett guldarmband av min farmor när jag var 16 år, som hon fått av sin farmor. Så fylldes det på med berlocker varje födelsedag. Berlockerna som hon fått i sin tur. Det var minnen från hennes liv. Men för den som smälter ner guldet betyder det ingenting.

Städerskan som har erkänt flera av stölderna har berättat att hon mått psykiskt dåligt. Enligt åklagaren Petra Götell fick hon bara ut en bråkdel av smyckenas värde.

– Även om de kostat 100 000 kronor kanske själva guldvärdet inte är mer än 10 000–15 000. Det var specialdesignade smycken och jag tror att det var där sorgen låg hos många drabbade, säger hon.

Annika Berglind vid Nackapolisen som har varit med och utrett stölderna är kritisk till att stöldgodset har varit så lätt att sälja.

– Det är ett bekymmer att stulna smycken kan säljas vidare. Köpare måste behålla kvittona och lämna in dem till oss om vi begär det. Pantbankerna har ett stort ansvar men reglerna ser ut som de gör.

Annika Berglind rekommenderar att den som köper hushållstjänster inte har värdeföremål liggande utan låser in dem ordentligt.