Städfirma stämd av sprittillverkare

Antonina Karlsson och Hans Dahlborn.
Antonina Karlsson och Hans Dahlborn.
Huddingebon Hans Dahlborn har blivit stämd av sprittillverkaren Absolut för varumärkesintrång.

Tvisten handlar om namnet på Hans Dahlborns städfirma – Absolut Rent.

Den lilla städfirman har funnits sedan slutet av 1980-talet.

För två år sedan blev Hans Dahlborn kontaktad av bolagsgiganten Absolut som i ett brev förklarade att städfirman borde byta namn, annars riskerade de att bli stämda.

I brevet fanns också en kopia på en dom där ett kemi­företag i Farsta, som tillverkat ett miljövänligt tvättmedel med ordet Absolut i namnet, hade dömts att betala två miljoner kronor i skadestånd till sprittillverkaren.

– Jag uppfattade brevet som ett klart hot. Det är för mig helt obegripligt varför de vill ge sig på ett litet familjeföretag som vårt, säger Hans Dahlborn.

Tiden tickade i väg och kontakten med bolags­giganten rann ut i sanden.

Men för drygt ett halvår sedan kontaktade sprittillverkaren Hans Dahlborn med ett erbjudande – 50 000 kronor om städfirman byte namn.

– Det skulle kanske täcka kostnaden att skaffa nya arbetskläder till personalen. Vi har investerat i det här namnet och skulle vi tvingas att byta namn finns risken att kunder inte hittar tillbaka till oss, säger Hans Dahlborn som tackade nej till erbjudandet.

Nu har han blivit stämd av sprittillverkaren Absolut för varumärkesintrång. Enligt stämningsansökan har städfirman fått en ”otillbörlig” fördel av det.

Vad skulle det innebära om ni förlorade i tingsrätten?

– Städfirman skulle gå under.

Hade det inte varit enklare att acceptera Absoluts erbjudande?

– Det handlar om att stå upp för principen och att inte ge vika bara för att ett stort bolag försöker att köra över dig.

Paula Eriksson, pressansvarig på The Absolut Company, vill inte kommentera stämningen.