Stadiongirot siktar på 1 000 cyklister

Djurgårdsikonen Pelle Kotschack väckte liv i Djurgårdens IF cykelförening och såg till att loppet blev av.
Djurgårdsikonen Pelle Kotschack väckte liv i Djurgårdens IF cykelförening och såg till att loppet blev av.
Cyklisterna samlade vid förra årets lopp.
Cyklisterna samlade vid förra årets lopp.
Första året hade cykelloppet Stadiongirot bara 300 deltagare.

Men i år hoppas arrangörerna på betydligt fler.

Nu på lördag, den 21 maj, anordnas cykelloppet Stadiongirot för andra gången. Bakom loppet står Djurgårdens IF:s cykelförening och det var Djurgårdsikonen Pelle Kotschack som drog igång projektet.

– Det började med en person som ringde och ville börja motionera i Djurgården och frågade vad vi hade att erbjuda. Då föddes idén till Stadiongirot, men problemet var att vi inte hade någon cykelförening.

Pelle Kotschack väckte liv i Djurgårdens IF cykelförening som inte bedrivit verksamhet sedan 1998. De började ta fram ett koncept för hur Stadiongirot skulle se ut.

– Jag ville ha ett lopp med Stadion i centrum. Jag känner mycket för den och den betyder jättemycket för vår förening. Det är även ett sätt att behålla en förankring hit.

Loppets start och mål är inne på Stadion. Antingen åker man 48 kilometer eller 24 kilometer. Banorna tar cyklisterna norrut, genom Ulriksdal, Hagaparken och Lill-Jansskogen.

Enligt Pelle Kotschack går cirka 60 procent av loppet längs vattnet.

– Det är världens vackraste lopp. De som kom in förra året var helt lyriska.

Premiären förra året lockade omkring 300 deltagare, en siffra som Pelle Kotschack var nöjd med. Men de planerar att växa.

– Det har varit ett tufft arbete att få ihop det. Men det första Vasaloppet hade 36 deltagare. Vi vill ha fler, men inte bli något gigantiskt. Upp till tusen deltagare tror jag blir bra.

På Stadiongirot är det ingen som utses till vinnare, även om alla får en sluttid.

– Det är ett motionslopp och viktigast är cykelglädjen och naturupplevelsen.