Städningen kostar 28 miljoner i år

Simon Nilsson från Green landscaping mäter skräp i Vasaparken.
Simon Nilsson från Green landscaping mäter skräp i Vasaparken.
Nedskräpningen i Vasa­stan blir värre för varje år.

Nu ska pengar sparas genom att soporna kartläggs.

– Pengarna kan användas bättre än till att plocka skräp från marken, säger stadsdelens parkingenjör Bo Höglund.

2013 kan bli ett rekordskräpigt år i Vasastan. De senaste åren har anmälningarna om nedskräpning ökat stadigt, och om vårens trend håller i sig ser det ut att bli ytterligare en ny toppnotering innan året är slut.

Även kostnaderna för städning ökar. Trafikkontorets budget för att hålla Vasastans gator rena närmar sig 25 miljoner kronor per år. Till detta kommer omkring 3 miljoner om året för att städa i stadsdelens parker och grönområden.

Men nu ska den negativa trenden vändas. För att minska kostnaderna har staden punktmarkerat ett av Vasastans skräpigaste områden – Vasaparken – och under sju dagar räknat skräpet, fimp för fimp.

Varje dag slumpade man fram 20 punkter, slog ner en spik på varje och mätte sedan en ut en cirkel med hjälp av ett två meter långt snöre. Allt skräp inom radien räknades, katalogiserades – och plockades förstås upp.

Under samma vecka i inspekterades även Humlegården och Rålambshovsparken. Syftet med projektet är att se var och när det bör städas, och på så sätt bli effektivare och minska kostnaderna.

– De här pengarna kan användas på ett bättre sätt än till att plocka skräp från marken, säger Bo Höglund parkingenjör på Norrmalms stadsdelsförvaltning.

En ny lag om nedskräpning infördes 1 juli 2011. Den ger polisen rätt att dela ut en bot direkt på plats till någon som skräpar ner. Men att sätta dit någon för nedskräpning är inte lätt.

– Jag tror att det är väldigt ovanligt. Anmälningarna om nedskräpning till polisen kan räknas på ena handens fingrar, säger Henrik Linse på närpolisen i Vasastan.

I stan görs nu ett försök med 16 nya papperskorgar. I papperskorgen sitter en liten kompressor som drivs av en solcell och packar ihop skräpet.

– Den rymmer lika mycket som sju vanliga papperskorgar och talar även om när den är halvfull eller full via ett sms till den som ska tömma den, säger Bo Höglund.

För att göra det lättare att felanmäla skräpiga miljöer har staden utvecklat en app, där man även ska kunna bifoga en bild på området. Appen ska lanseras i höst.

Anmälningarna om nedskräpning till polisen kan räknas på ena handens fingrar.henrik linse, närpolisen

Fakta

Skräpet får allt fler att klaga

Anmälningar till Trafikkontoret om skräpiga områden på Norrmalm.