Städningen ska bli mer effektiv

Nästan 150 ton sopor till en kostnad av tre miljoner kronor. Så såg facit ut för städningen av Kungsholmens parker 2011. Men nu ska skräpet räknas för att göra städningen mer effektiv.

Våren har långsamt börjat komma till Rålambshovsparken när Lokaltidningen Mitt i träffar park- arbetarna Christopher Jonsson och Robin Kristenssen. De är i full färd med att blåsa löv, plocka kvistar och kratta parkens gräsmattor. För deras del har den kalla våren inneburit mindre sopor och mer tid för andra arbetsuppgifter. En ovanlig lyx vid den här tiden på året.

Varmare årstider brukar generellt betyda fullt med folk i parkerna – och massor med skräp. Framåt sommaren blir arbetsdagarna riktigt svettiga.

– När det är som värst under sommaren fyller vi fem flak sopor under en dag. Allra värst är det under studenttider, då kör vi städning tre eller fyra gånger om dagen, säger Christopher Jonsson.

– Jag var nere i Rålis en sväng förra sommaren, men jag var tvungen att åka hem igen. Det var ju bara ångest att se allt man skulle plocka upp dagen efter.

Tillsammans med runt 20 kollegor plockade Christopher och Robin upp 136 ton sopor i stadsdelens parker 2010 – en siffra som ökade till närmare 150 ton förra året, enligt entreprenören Green landscaping. Städkostnaderna för 2011 slutade på drygt tre miljoner kronor.

– Det finns inte pengar till något annat än den vardagliga driften i Kungsholmens parker, säger Bo Höglund, parkingenjör på parkförvaltningen.

Nya soptunnor och kärl för engångsgrillar har varit försök till lösningar, liksom lagen mot nedskräpning som blev verklighet i fjol. Men för Christopher Jonsson och Robin Kristenssen är fler papperskorgar verkningslösa.

– Det är ju fullt med sopkärl här på sommaren, men människor struntar i dem, säger Robin Kristenssen.

För att få en bild av hur nedskräpningen ser ut ska parkförvaltningen tillsammans med organisationen Håll Sverige Rent genomföra en grundlig undersökning av skräpmängderna i sommar. Genom att märka ut ett hundratal platser och räkna skräpet intensivt under en veckas tid hoppas parkförvaltningen få fram trovärdig statistik. Hur många ton skräp som finns säger inte så mycket, menar Bo Höglund.

– Tre McDonaldspåsar väger inte så mycket, medan ett batteri väger en hel del. Tanken är att vi ska se över vad för slags skräp som slängs och jämföra med andra stadsdelar, säger han.

Förhoppningen är att få fram fakta som bland annat kan användas som argument för mer resurser i samtalet med politikerna.

– Man kan inte bara stå inför politiker och säga att vi behöver pengar. Det krävs en vetenskaplig argumentation för att visa hur illa det är ställt, säger Bo Höglund.

Skräp på Kungsholmen är en allt dyrare historia. Nu ska skräpet räknas.

Fakta

Smedsudden och Rålambshov värst

De mest nerskräpade områdena på Kungsholmen är Smedsuddsbadet och Rålambshovsparken.

I Kungsholmens parker finns det ca 400 skräpkorgar.

En tredjedel av allt skräp hamnar på marken.

Handplockning av skräp uppgår till nästan 75 procent av kostnaderna för skräphantering

Sedan 1 juli i fjol kan personer som skräpar ner dömas till böter eller till fängelse i högst ett år.

Fram till 1 januari hade 223 personer bötfällts för nedskräpning i Sverige. Bötessumman ligger på cirka 800 kronor.

Under förra veckan genomfördes vårstädning i hela Stockholm och samtidigt passade stadsdelsnämnden på att hämta in synpunkter från Kungsholmsbor kring hur parkerna kan göras renare.

Källa: Green Landscaping

Stockholms stad