ANNONS

Stadsbyggnadskontoret: Nej till bostäder i Årstaskogen

Årstaskogen
Stadsbyggnadskontoret säger nej till bostäder i Årstaskogen.
Stadsbyggnadskontoret säger nej till Moderaternas förslag om 5 000 bostäder i Årstaskogen. Behovet av skogen som rekreationsområde kommer att växa när nya stadsdelar byggs, menar förvaltningen.
På torsdag fattar stadsbyggnadsnämnden beslut.
ANNONS

Som Mitt i tidigare berättat har Moderaterna lagt en motion om att bygga 5 000 bostäder i Årstaskogen. Förslaget väckte mycket starka reaktioner.

Staden har sedan tidigare föreslagit att Årstaskogen ska bli naturreservat. Moderaterna anser även att naturreservat kan behöva tas i anspråk när det kommer till bostadsbyggande och föreslår också att kommuner själva ska ges full rätt att upphäva naturreservat genom beslut i kommunfullmäktige.

Exploateringskontoret har redan dömt ut förslaget. Så gör nu även stadsbyggnadskontoret.

Stadsbyggnadskontoret anser att översiktsplaneringen har visat att stadens behov av nya bostäder kan tillgodoses utanför de större natur- och friluftsområdena, ofta i mer kollektivtrafiknära lägen.

Dessutom gäller strandskyddet hundra meter från stranden, det vill säga i stora delar av Årstaskogen. För att kunna upphäva strandskyddet i en ny plan behövs sär-skilda skäl enligt miljöbalken. Kontoret bedömer att några sådana skäl för bostäder inte föreligger.

Kontoret bedömer också att stora delar av Årstaskogen kommer att få en allt större betydelse som rekreationsområde när nya stadsdelar som Söderstaden och Slakthusområdet byggs intill och Årsta förtätas.

Kontoret anser dock att det kan vara möjligt med bebyggelse i anslutning till Årstaskogen.

Stadsbyggnadsnämnden kommer fatta beslut i ärendet på torsdag den 24 november.

 

ANNONS

 

 

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort – Bandhagen Årsta Högdalen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.