Stadsbyggnadspriset: ”Pärla som utmärker sig på ett lågmält sätt”

Njords gränds gruppbostad från stadsbyggnadspriset i Täby 2019
Njords gränds gruppbostad får Täbys stadsbyggnadspris för spännande arkitektur och genomtänkta materialval och detaljer både ute och inne.
2019 års stadsbyggnadspris i Täby går lite oväntat till en gruppbostad. Men det är också en spännande arkitektformation som leker med det slutna och öppna, ljus och mörker.

Fakta

Täby stadsbyggnadspris – tidigare vinnare

Täby kommun har delat ut stadsbyggnadspriset sedan 2011. Det ska gå till en plats eller byggnad som färdigställts de senaste tre åren. Täbyborna nominerar, skönhetsrådet väljer finalisterna och sedan sker den slutna omröstningen via kommunens hemsida.

2019 års pristagare:

Njords gränds gruppbostad – genomtänkta materialval och detaljer både ute och inne. Gruppbostaden stod färdig 2016. Ansvarig arkitekt var Fredrik Larsson från LLP arkitektkontor.

2018 års pristagare:

Mötesplatsen Esplanad – ombyggd fritidsgård för unga.

2017 års pristagare:

Townhouse Ullna allé – ett modernt radhus.

2016 års pristagare:

Brinkskolan – en hållbar skolbyggnad med plats för 5000 skol- och förskolebarn och 60 anställda.

2015 års pristagare:

Centralparken – här är ett grönt stråk för alla.

2014 års pristagare:

Parkeringsgaraget i Täby Centrum – ljus och funktion som skapar trygghet.

2013 års pristagare:

Byggnaden ”Stillheten” – rum för komtemplation på Nya södra kyrkogården.

2012 års pristagare:

Ängsholmsparken – ett grönområde med aktiviteter för alla årstider.

Källa: Täby kommun

Njords gränds gruppbostad i Byle, Täby kyrkby, fick i konkurrens med Täby kommunhus, Hägerneholmsparken, Vänortsparken och bostadshuset Nektarinen 1, stadsbyggnadspriset. Täbyborna var med och nominerade finalisterna och över 300 personer röstade sedan fram vinnaren via kommunens hemsida.

– En liten pärla med omsorg om detaljerna, en byggnad som utmärker sig på ett lågmält sätt, säger Martin Edfelt, stadsarkitekt i Täby kommun i ett pressmeddelande.

Vinnaren har en inre atriumgård

Valet motiverades med en målande beskrivning: ”…en till första anblicken ganska anonym och sluten byggnadsvolym. En mörk fasad som påminner om fjäll omsluter hela byggnaden som ett tunt skinn. När man kliver över tröskeln flödar ljuset från den atriumgård som lägenheterna ligger omsorgsfullt placerade runt. Genomtänkta materialval och bearbetade detaljer, både interiört och exteriört. Omsorgsfullt placerade fönster/dörrar skapar siktlinjer genom hela byggnaden. Naturen, med gröna mossbevuxna hällar och gängliga tallar kryper tätt inpå. Spänning och harmoni på samma gång.”