Blå stadsdel med röda fläckar

Moderaterna är störst på Östermalm, men får ändå inte makten.
Moderaterna är störst på Östermalm, men får ändå inte makten.
När valet närmar sig är det dags att titta framåt – och bakåt. Du bor i ett av Sveriges blåaste områden, trots att det är de rödgrönrosa som styr. Hur ser det ut om ett år? Häng med i Mitt i:s valbevakning.

Nära 18 procent av all skatt som vi betalar går direkt in i Stockholms stads kassa. Och det är vi som bestämmer vilka politiker som bestämmer över pengarna.

Men i stadsdelsnämnderna är det inte alltid det största blocket i stadsdelen som styr. På Östermalm styr nu de rödgrönrosa, med miljöpartisten Maria Antonsson som stadsdelsnämndsordförande, trots att majoriteten här röstade på allianspartierna i förra valet.

Stadsdelarnas röster är nämligen inte de som räknas när det kommer till stadsdelsnämnderna, som bland annat beslutar över förskola, äldrevård och parkskötsel. Här är det stadens gemensamma valresultat som styr, precis som i stadshuset.

Höga odds på att träffa vänsterpartist

Men inom stadsdelsområdet Östermalm finns också stora skillnader när vi bekänner färg vid valurnorna. I vissa valkretsar fick allianspartierna över 80 procent av stödet i kommunvalet förra gången det begav sig och vid Karlaplan fick Moderaterna över 60 procent av stödet. Och Vänsterpartiet gjorde ett dåligt resultat i valkretsen Oscar 10 Karlaplan N. Här backade partiet från åtta till sex – röster. Så när du promenerat på Bältgatan eller Grevgatan väster om Fältan de senaste fyra åren så har chansen, eller risken, att du stött ihop med en vänsterpartisympatisör varit ytterst liten.


Valresultat Östermalm 2014

Källa: Stockholms stad/Valmyndigheten


Samtidigt ser det helt annorlunda ut i den gamla arbetarstadsdelen Hjorthagen. Här fick bostadsborgarrådet Ann Margarethe Livh (V) och hennes kamrater över elva procent av rösterna i kommunvalet och Socialdemokraterna fick nitton procent.

Det är kort sagt en splittrad stadsdel politiskt.

Hur ska det gå för SD?

Och vad många funderar över är vad som händer med stödet för Sverigedemokraterna på Östermalm när Moderaterna går kräftgång i opinionen. Moderaterna backade med över åtta procentenheter förra kommunvalet på Östermalm, samtidigt som Sverigedemokraterna gick framåt från 1,7 till 4,4 procent av rösterna. Kommer Moderaterna att fortsätta tappa röster till Sverigedemokraterna?

Här är hetaste valfrågorna på Östermalm