ANNONS

Så ska stadsdelen stoppa buskörningarna på gångvägarna

Ole-Jörgen Persson (M) vill få stopp på buskörningarna i Järva.
Ole-Jörgen Persson (M) vill få stopp på buskörningarna i Järva.
Buskörningar på gång- och cykelvägar är ett stort problem i Järva.
Det menar ordföranden i Spånga-Tenstas stadsdelsnämnd, Ole-Jörgen Persson (M) som nu vill sätta stopp för problemet med lås och bom.
ANNONS

Under förra veckan kunde Mitt i rapportera om en ung man som åtalas för att ha kört i 130 km/h på en gångväg genom Tensta och Rinkeby.

Att människor kör bil eller andra motorfordon på Järvas gångvägar är ett stort problem som har pågått under en längre tid. Det menar i alla fall Spånga-Tenstas stadsdelsnämnds ordförande, Ole-Jörgen Persson (M).

– Ungdomar använder gångvägarna i Järva som någon slags autostrada. Det är helt oacceptabelt, så gör man bara inte. Det är väldigt farligt, säger han.

Men stadsdelen är inte bara medveten om problemet. De tror att de kan ha en eventuell lösning också.

– Tillsammans med Rinkeby-Kista, polisen och flera förvaltningar inne i stan har vi under en längre tid haft ett projekt som ska hitta en lösning på det här problemet, säger Ole-Jörgen Persson.

Lås och bom

Lösningen ska vara att förbättra de vägbommarna som i dag sitter upp på Järvas gångvägar.

– De bommarna som sitter uppe i dag har haft ett alldeles för dåligt lås. Det har varit alldeles för lätt att komma in genom dem. Men tanken är nu att vi ska sätta upp bommar med digitala lås som bara behöriga personer ska kunna öppna, säger Ole-Jörgen Persson.

ANNONS

Stadsdelen har fått pengar från Stockholms stads trygghetsnämnd att genomföra projektet. Det sista problemet som nu återstår att lösa är hur polis och räddningspersonal ska kunna ta sig förbi bommarna på ett smidigt sätt.

Vill få till attitydförändring

Men att bara sätta upp nya lås och bommar kommer inte lösa problemet på egen hand tror Ole-Jörgen Persson.

– Mig veterligen är vi den enda stadsdelen som har problem med det här. Det måste till en attitydförändring här i Järva. Dels måste vi få ungdomar att förstå att man inte kan göra så här och dels måste allmänheten börja anmäla dessa händelser så fort de ser dem, säger han.

Han tror att en bra plats att börja den här attitydförändringen är i skolan och på ungdomsgårdarna.

– Jag tror att det är en bra början. Men vi måste få föräldrar och närstående att börja prata om det här. Ungdomarna måste förstå att vissa saker bara gör man inte, säger han.

Ole-Jörgen Persson hoppas på att kunna sätta upp bommarna innan årskiftet.

– Jag ser fram emot att inviga den första bommen, säger han.