ANNONS

Bemanningspool bildas i stadsdelen för att säkra äldrevården

Äldre dam på promenad.
Genrebild på en äldre på promenad.
För att säkerställa en god bemanning i äldrevården i Vasastan byggs nu en bemanningspool upp i stadsdelen.
– I fredags publicerade vi en annons och har fått ett femtiotal intresseanmälningar över helgen. När det behövs så sluter människor verkligen upp, säger Helena Andersson på äldreavdelningen.
ANNONS

Hur mår Vasastan? Snart tre veckor efter att den första personen i Stockholm dog av coronasmitta påverkar utbrottet oss alla. Nu försöker vi på Mitt i ta tempen på hur drabbade vi faktiskt är.


För att minska smittspridningen av coronaviruset har Norrmalms stadsdelsförvaltning sedan i mars avrått från besök på äldreboenden. Efter det kom även beskedet från Stockholms stad i mitten av mars att det nu råder besöksstopp på äldreboenden i staden.

Endast om det finns extraordinära skäl för ett besök så kan det godkännas i samråd med den som är ansvarig för boendet där den anhöriga bor.

Råder brist på utrustning

Stadsdelen vill inte bekräfta om det finns några smittade på äldreboendena. Däremot påverkas äldreboendena av viruset.

– Det råder brist på skyddsutrustning i hela samhället, delar av leveranserna till våra verksamheter har varit försenade, säger Helena Andersson, avdelningschef på äldreavdelningen på Norrmalms stadsdelsförvaltning.

Stadsdelen löser det med att andra verksamheter delar med sig av utrustning. De arbetar även strikt med att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

– Vi arbetar med hygienrutiner, skyddsutrustning, rengöring och städningar för att minska risken för smittspridning, säger hon.

80-åriga Gunnel: ”Jättetråkigt, men bara att bita ihop”

ANNONS

Hur bedömer du att läget är för äldrevården i stadsdelen?

– Vi har haft tillräcklig bemanning trots att fler än vanligt är hemma för vabb eller att man är sjuk. För att säkerställa en god bemanning över tid bygger vi upp en bemanningspool, säger Helena Andersson.

Klarar hittills av trycket

Hon berättar att stadsdelen rekryterar mer personal, framför allt inom vård och omsorg, för att vara beredda om fler än vanligt blir sjuka.

– I fredags publicerade vi en annons och har fått ett femtiotal intresseanmälningar över helgen. När det behövs så sluter människor verkligen upp.

Hur ser du på framtiden om det här fortsätter?

– Vi märker av att sjukvården klarat av det tryck som hittills varit och helgen som gick var också lugnare för oss än vad vi hade förberett för. Vi har god kapacitet både inom hemtjänsten och på våra äldreboenden.

Tar hjälp av frivilliga

För att få extra stöttning tar stadsdelsförvaltningen även hjälp av frivilligorganisationer som erbjuder sig att hjälpa till.

– De handlar mat till äldre så de kan undvika att själva gå till butiker, säger Helena Andersson.

Äldre kan även kontakta Äldre direkt i Stockholms stad (telefon: 08-80 65 65) för att få råd och hjälp.

Om man känner oro kan det vara bra att ha någon att prata med, säger Helena Andersson.

Hur mår äldrevården i Vasastan på en skala 1-10. Där 1 är enligt normalläge och 10 exceptionellt tufft?

– Oj, det är många frågor och flera verksamheter att sammanfatta i en enda siffra. Sammanfattar försiktigt till en femma, inte normalt men inte extremt. säger hon. 

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Vasastan direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.