Min lokala hjälte

L: Öppna stadsdelens lokaler för föreningar

Bäckahagens skola i Bandhagen öppnar upp för föreningslivet.
Bäckahagens skola i Bandhagen öppnar upp för föreningslivet.
Öppna upp lokaler som ägs av stadsdelen och kommunala bolag för föreningslivet.
Det föreslår Liberalerna i en skrivelse till stadsdelsnämnden.
Liberalerna vill att förvaltningen gör en inventering av vilka lokaler som finns och som kan vara lämpliga.

”Vi har ingen lokal” är en sliten mening som numera ofta används skämtsamt. Men bristen på lokaler är ett verkligt problem för föreningarna i stadsdelen. Och samtidigt utnyttjas stadens egna lokaler dåligt på kvällar och helger.

– Föreningslivet frågar hela tiden efter lokaler. Och när vi har haft offentliga möten i stadsdelsnämnden har frågan också kommit upp, säger Peter Backlund, (L), ledamot i stadsdelsnämnden.

Liberalerna föreslår nu i en skrivelse till stadsdelsnämnden att förvaltningen gör en inventering av vilka lokaler som finns i stadsdelen och som skulle kunna användas av föreningslivet eller som mötesplatser. Det kan dels handla om stadsdelsnämndens egna lokaler, men även om lokaler som ägs av kommunala bolag.

– De bestämmer ju inte vi över, men vi lans kanske kan påverka bolagen att öppna upp kinalokaler. I Årsta, till exempel, finns en källarlokal som ägs av ett bostadsbolag, och som jag inte tror används särskilt ofta, säger Peter Backlund.

Föreslår att förskolor används kvällstid

Liberalerna skriver att de tror att det finns en hel del lokaler som skulle kunna utnyttjas på ett bättre sätt.

– En del förskolor ligger lite avsides och används sällan på kvällstid. Genom att öppna dem för föreningar skulle man även kunna öka tryggheten i området och det skulle bli en win win-situation, säger Peter Backlund.

Liberalernas skrivelse ligger i linje med den röd-grön-rosa majoriteten i stadshuset som klubbade i budgeten för 2017 att minst en skollokal per stadsdelsområde ska öppnas för föreningslivet under året. Mitt i har tidigare berättat att sju skolor i staden öppnar sina lokaler under början av 2017, bland annat Bäckhagens skola, Lindeskolan och Östbergsskolan.

– Vi tror att det finns möjlighet att använda fler. Vår stadsdel är så otroligt stor och utspridd och lokalen måste finnas i närheten, säger Peter Backlund.