Stadsdelen vill inte besluta om badvakter

Den 7 augusti i år drunknade en 5-åring vid Maltesholmsbadet.
Den 7 augusti i år drunknade en 5-åring vid Maltesholmsbadet.
En Vällingbybo har föreslagit att stadsdelsförvaltningen ska anställda badvakter.

Men förvaltningen menar att frågan rör hela staden och vill skicka över ärendet till idrottsnämnden.

Den 7 augusti i år omkom en 5-årig pojke i en tragisk drunkningsolycka vid Maltesholmsbadet.

Det fick en Vällingbybo att skicka in medborgarförslaget till stadsdelsnämnden. Han vill att stadsdelsförvaltningen ska anställa badvakter på de kommunala strandbaden på somrarna.

På torsdag, den 26 november, ska Hässelby-Vällingbys stadsdelsnämnd besluta om förslaget. Förvaltningen har föreslagit att ärendet skickas vidare till idrottsnämnden, som bör samordna frågan för hela Stockholm eftersom de ansvarar för simhallarna.

Det är inte första gången som en invånare i stadsdelsområdet har lagt det här förslaget. Även i våras behandlade förvaltningen samma fråga.

Den gången skickade förvaltningen inte ens vidare förslaget till idrottsnämnden.

Även den här gången menar förvaltningen att badvakter kan få en mer riskabel inverkan vid baden, då de kan skapa en ”falsk trygghet”.

En annan viktig faktor som även påverkar drunkningsrisken är att skolorna säkerställer elevernas simkunnighet, enligt förvaltningen.

– Generellt är det så att simkunnigheten i staden inte är jättehög, men jämfört med andra städer ligger vi inte så illa till, säger Ellinor Nilsson, simskolesamordnare vid idrottsförvaltningen.

Jämför man stadens olika stadsdelar skiljer det sig dock en hel del.

– Vi vet ju att i de områden som är socioekonomiskt svaga så är simkunnigheten lite lägre.

År 2011 drunknade en 14-årig flicka vid Kaananbadet. Tillbuden vid strandbaden i stadsdelsområdet har lett till gratis sommarsimskolor för de elever som inte är simkunniga.

Ellinor Nilsson menar dock att det inte ligger på idrottsförvaltningen att anställa badvakter, utan att det är stadsdelsförvaltningens bord då stadsdelen ansvarar för strandbaden.

Stadsdelsnämndens ordförande Kadir Kasirga (S) håller inte med.

– När vi pratar om livräddare så ligger det inte inom stadsdelens rådighet, det är idrottsförvaltningen som äger den frågan, säger han.

Han pekar också på vikten av att öka simkunnigheten.

– Vi kommer att fortsätta satsningen på sommarsimskola utomhus. Det är också jätteviktigt att allmänheten håller uppsikt på badstränderna, vi är alla ansvariga för våra barn, säger Kadir Kasirga.

Fakta

Tre av fyra klarade inte simskolan

60 icke-simkunniga elever från Hässelby-Vällingby i årskurs sex till nio anmäldes till simskolan i Vällingby i somras.

39 av eleverna deltog.

Av dem klarade tio elever att simma 200 meter vid simskolans slut.