Min lokala hjälte

Stadsdelsmammor ska minska segregationen

Anna Rantala Bonnier (Fi).
Anna Rantala Bonnier (Fi).
6 miljoner kronor avsätts i stadens budget för att anställa stadsdelsmammor – ett sätt att minska segregationen och öka jämställdheten.

Stadsdelsmammor ska hjälpa kvinnor som står långt från arbetsmarknaden att etablera sig. I stadsdelarna Rinkeby- Kista och Spånga-Tensta, saknar nästan hälften av utrikesfödda kvinnor mellan 20-64 år sysselsättning.

Modellen med stadsdelsmammor används redan i Helsingborg. Tanken är att också att mammorna ska hjälpa invånare i sitt närområde för att motverka social isolering.

– När kvinnor hjälper andra kvinnor får det resultat. Kvinnor som själva har erfarenhet av att vara nyanländ i Sverige kan vara en brygga in i samhället. Nu vill vi använda den kompetensen. En feministisk politik för förorten, säger Anna Rantala Bonnier (Fi), i ett pressmeddelande.

Totalt avsätts 17 miljoner i budgeten för att öka kvinnor och tjejers makt och inflytande i Stockholm. Fyra miljoner för att förebygga hedersproblematik och machoideal i stadens skolor. Sju miljoner för att tillsätta en maktutredning för att kvinnor och tjejer själva ska få formulera sina livsvillkor och komma med förslag på förändringar.

Se listan nedan över fördelningen av arbetsmarknadsåtgärder i Stockholms stadsdelar om totalt sex miljoner kronor.

Fakta

6 miljoner kronor fördelas mellan stadsdelarna

Rinkeby-Kista 1,0

Spånga-Tensta 0,6

Hässelby-Vällingby 0,7

Bromma 0,2

Kungsholmen 0,1

Norrmalm 0,1

Östermalm 0,1

Södermalm 0,4

Enskede-Årsta-Vantör 0,8

Skarpnäck 0,4

Farsta 0,6

Älvsjö 0,1

Hägersten-Liljeholmen 0,3

Skärholmen 0,6

Totalt 6,0 mnkr

Källa: Stockholm stad