Stadsdelsnämnden kallar till nytt öppet möte om Dianagården

Dianagården.
Dianagården.
Dianagården i Hjorthagen ska bli 48 tillfälliga bostäder för nyanlända. Beskedet har väckt många frågor – nu kallar stadsdelsnämnden till ytterligare ett öppet möte där grannarna ska få ställa frågor direkt till politikerna.

I februari bjöds grannarna i området in på ett första öppet hus för att få svar på sina frågor. Över 110 personer kom dit och flera representanter fanns på plats.

Många missnöjda med informationen

Men efter mötet var många missnöjda och upplevde att de inte fått svar på sina frågor om vad det nya boendet kommer innebära för området.

– Hela grejen känns inte genomtänkt, vi har inte fått särskilt mycket information och vi i lilla Hjorthagen blir oroliga då, sa en av de boende till Mitt i i samband med det öppna huset.

Bjuder in till ytterligare ett möte

I veckan kommer de boende i närområdet få en inbjudan via posten till ännu ett öppet möte, det säger stadsdelsnämndens ordförande Andrea Ström (M) till Mitt i.

Mötet ska hållas på Östermalmsskolan i dag, torsdag, klockan 17.30. Alla som vill är välkomna dit.

Samtliga aktörer och politiker i nämnden kommer finnas på plats för att svara på frågor.

Andrea Ström (M) säger att de väntas kunna svara på fler frågor nu än de kunde på mötet i februari.

– Vi kommer kunna svara på fler frågor, inte om vilka som kommer flytta in, men om hur vi exempelvis säkrar tryggheten, säger hon.

”Jätteviktigt att få synpunkter”

Det är Stockholm stad som centralt beslutar om boende för nyanlända. Men nu ska stadsdelsnämnden svara på hur de planerar att jobba med boendet som öppnar på Dianagården i höst.

– Det är jätteviktigt för oss att få synpunkter av de boende, säger Andrea Ström (M).

Fakta

Bakgrund

Dianagården har tidigare använts som vård- och omsorgsboende, men verksamheten lades ner under hösten 2018.

Under en inspektion 2015 upptäckte Arbetsmiljöverket att utrymmena i äldreboendets badrum var för små. För att få ha omsorgsboende krävs 80 centimeters avstånd mellan toalettstol och vägg om båda sidor, så att två personer får plats att lyfta de som behöver hjälp.

På Dianagården saknas det utrymmet. Därför måste huset renoveras för att få öppna omsorgsboende igen.

För att fortsätta bedriva vård behövde vårdverksamheten följa Arbetsmiljöverkets ställda krav.

Vite ställdes mot både Micasa Fastigheter och stadsdelsnämnden om 2 miljoner vardera. Stadsdelsnämnden valde att säga upp avtalet med Micasa Fastigheter utifrån rådande förutsättningar.