ANNONS

Stadsdelsnämnden om sprängningarna: ”Jag blir skogstokig”

Benjamin Dousa om sprängning
Benjamin Dousa (M), stadsdelsnämndens ordförande, väcktes av explosionerna i Husby och Kista.
Under natten till tisdag skedde två explosioner i Husby och Kista med omfattande skador på byggnaderna.
– De här kriminella måste hamna bakom lås och bom, säger stadsdelsnämndens ordförande.
ANNONS

Under natten till tisdagen kom flera samtal till polisen om de två smällarna på Tönsbergsgatan i Husby och Sorögatan i Kista.

Enligt polisen har bostäderna fått omfattande skador och ett 50-tal personer har evakuerats.

– Jag känner mig arg och skogstokig rent ut sagt, att kriminella gäng kan sätta skräck på hela stadsdelar på det här sättet, säger Benjamin Dousa (M), stadsdelsnämndens ordförande i Rinkeby och Kista, som bor i närheten av sprängningarna. 

Benjamin Dousa i Akalla by

 Foto: Åsa Sommarström

”Nästan som en jordbävning”

Efter en sprängning till Förbifart Stockholm i Hjulstaområdet vid 21.30-tiden var det många oroliga invånare som ringde 112. Två timmar senare går Benjamin Dousa och lägger sig och vaknar senare till av ett liknande mullrande.

– Det var nästan som en jordbävning, men inte så intensivt. Jag tänkte att det var trafikverket som fortsatte att spränga, så jag somnar om och tänker inte så mycket mer på det, säger han.

På morgonen vaknar han och läser nyheterna om sprängningarna.

– Det är väldigt omfattande skador där som kan vara permanenta. Jag tror att det är helt nödvändigt med fler polisiära resurser på plats.

ANNONS

tönbergsgatan husby kista explosion sprängning detonation 20-01-21

Behövs fler resurser hos polisen

I måndags berättade den tillförordnade biträdande regionpolischefen Robert Karlsson till SVT att de inte har begärt några förstärkningar efter den senaste tidens händelser i länet, något som Benjamin Dousa tycker är bristfälligt.

– Det behövs fler poliser, kameror och utredare för den här typen av brott. Dessutom behöver de här kriminella hamna bakom lås och bom. Här på Järvafältet handlar det nästan uteslutande om återfallsförbrytare och en liten klick som i princip begår alla brott, säger han.

Krisstöd för invånarna

Stadsdelsnämnden har sett till att det finns krisstöd på plats både i Husby och Kista, som kan hjälpa till med evakuering och emotionellt stöd.

– Vi har även öppnat upp medborgarkontoret i Husby, så att vem som helst i området som är rädd eller orolig kan ringa dit. Vi försöker lösa det här, här och nu.

Båda fastigheten på Tönsbergsgatan och Sorögatan är avspärrade och tekniker undersöker platserna. En förundersökning om allmänfarlig ödeläggelse i två fall är inledd.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.