ANNONS

Stadsmissionen öppnar restaurang i Veddesta

Yrkescoach Stefan Ström, verksamhetsledare Ann Christin Vallgren, handledare
Nora Mehdi.
Yrkescoach Stefan Ström, verksamhetsledare Ann Christin Vallgren, handledare Nora Mehdi.
Med lunchrestaurangen MatRätt ska Stockholms Stadsmission försöka rädda mer mat – och samtidigt få fler arbetslösa i arbete.
ANNONS

På ”otursdagen” fredag den 13 oktober slog lunchrestaurangen MatRätt upp dörrarna för första gången. Det är Stockholms Stadsmission som står bakom initiativet, som blir den tredje modellen i organisationens arbete i att omhänderta överbliven mat. Tanken är att minst hälften av maträtterna som serveras ska bestå av donerad mat.

Sedan tidigare finns en grossistverksamhet som tar emot och förmedlar överbliven mat till sociala verksamheter. Den andra modellen är de så kallat ”sociala” matvarubutikerna, under namnet Matmissionen. En ligger i Hägersten och en i Veddesta köpcentrum. Det är intill butiken vid Veddesta köpcentrum som lunchrestaurangen MatRätt ska öppna.

– All mat som doneras passar inte för någon av de andra verksamheterna. Vi kan exempelvis få in ett fåtal väldigt stora kött- eller fiskbitar, som är för stora för att sälja i butik, säger Johan Rindevall som är verksamhetschef för Stadsmissionens livsmedelsverksamhet.

Ska hjälpa arbetslösa till jobb

Restaurangen är öppen på vardagar mellan 11 och 15, och kommer varje dag att servera en gryta, en paj och en soppa till lågt pris. Precis som i matvarubutiken gäller att medlemmar kan handla för ett lägre pris. Medlem kan man bli om man till exempel får försörjningsstöd eller etableringsbidrag.

Förutom att rädda mat från att slängas ska restaurangen erbjuda ett sätt för arbetslösa att komma in i arbete. Sammanlagt ska 8-10 personer arbetsträna på restaurangen.

– De får lära sig att jobba inom restaurang och storkök, med målet att de ska komma ut i arbete eller studier efter att de varit här, säger Johan Rindevall.

En tredjedel av all mat slängs

Enligt FN:s livsmedelsorganisation går en tredjedel av världens mat till spillo varje år. Genom samarbeten med donatorer får Matmissionen livsmedel som av olika anledningar inte kan säljas genom de vanliga kanalerna – och tar hand om maten. Det kan handla om att det är nära till bäst före-datum, om överproduktion eller om felmärkta produkter. Med MatRätt ska än mer mat kunna räddas.

– I vissa fall har vi så stora donationer att det blir risk för att bäst före-datumet går ut. Det har vi tidigare inte velat sälja, men på restaurangen har vi ju en professionell kock som kan säkra kvalitén på maten, så då blir det en annan sak, säger Johan Rindevall.

 

ANNONS
Fakta

"Sociala" butiker – medlemmar handlar billigare

Medlemmar i Matmissionen handlar till 1/3 av ordinarie pris i butikerna, och äter till halva priset på MatRätt efter klockan 13.00. Man kan bli medlem om man får någon av följande ersättningar:

  • försörjningsstöd
  • etableringsersättning
  • garantiersättning
  • migrationsverkets dagersättning

Även den som av andra anledningar får en inkomst på under 8960kr/månad efter skatt kan bli medlem under vissa förutsättningar. Bredvid Matmissionen Veddesta finns en medlemslokal som är öppen 13-15 på onsdagar, där man kan söka medlemskap.

Källa: Stockholms Stadsmission
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Järfälla direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.