ANNONS

Stadsmuseet får in många texter efter dådet

Stadsmuseet ber stockholmarna om hjälp med att samla in upplevelser efter dådet.
Stadsmuseet ber stockholmarna om hjälp med att samla in upplevelser efter dådet.
Nu söker Stadsmuseet och Stockholms läns museum människors upplevelser av terrordådet den 7 april. Och redan har man fått in många berättelser.
– Vi är ödmjuka inför det material vi fått in, säger Anna Ulfstrand vid Stadsmuseet.
ANNONS

I lastbilsdådet på Drottninggatan fredagen den 7 april drabbades många direkt på plats, men händelsen påverkade många fler.

Stadsmuseet och Stockholms läns museum söker nu berättelser och upplevelser för att dokumentera för framtiden. Det kan handla om foton, tankar, minnen, bilder och inlägg på sociala medier. Och redan har man fått in många texter om upplevelser och bilder.

– Det är ganska långa berättelser som har kommit in och folk har skrivit mycket och detaljerat, säger Anna Ulfstrand, dokumentationschef på Stadsmuseet.

Insamling för allmänhet och forskning

Exakt vad man kommer att använda det inkomna materialet till kan man inte svara på så här tidigt.

– Först och främst handlar det om en insamling för framtiden för allmänhet och forskare. Det kan mynna ut i en utställning eller en bok eller något annat. Man får se tiden an.

Stadsmuseet kommer tids nog att samla in rent materiella ting som rör dådet. Planket vid Åhléns som nu fungerar som kondoleansvägg vill man bevara för framtiden.

Oavsett var du bor är du välkommen att bidra med dina upplevelser. Även den som befann sig någon annanstans och hade kontakt med någon närstående är välkommen att berätta, hälsar museet.

Fakta

Så kan du bidra

På den här webbplatsen , kan du bidra på tre sätt:

  • lägg upp fotografier, som Stockholms läns museum sedan arkiverar,
  • lämna din berättelse, som sedan ingår i Stadsmuseets dokumentation,
  • ta skärmdumpar av konversationstrådar på Facebook med vänner, nära och kära, som sparas för forskning.

Det kan vara bra att känna till att bilder som lämnats in blir offentliga och kan användas för framtida forskning. Du får vara anonym när du lämnar in berättelser. Skärmdumpar från Facebook kommer inte att göras offentliga utan bara sparas för forskning.