Stadsteaterns utflytt ett lyft för Årsta

Johan Von Arnould, Årstabo (Årstatorg)Stadsteatern huserar nu på Årsta torg. Det bidrar till att restaurangverksamheten får fler gäster.
Paret Therese Ljungholm och Johan von Arnold driver teaterkaféet.
Stadsteatern huserar nu på Årsta torg. Det bidrar till att restaurangverksamheten får fler gäster.
Stadsteaterns flytt lyfter Årsta.
Två små svin, Årstabo och Cicada Catering i Årsta har alla fått fler gäster sedan Stadsteatern flyttade till kvarteren.
– Det gör torget mer levande, säger Johan von Arnold, som är en av ägarna av kaféet Årstabo.

Renoveringen av Stadsteaterns lokaler i centrala Stockholm innebär att delar av verksamheten har flyttat ut till Årsta. Där jublar såväl invånare som entreprenörer över teaterns gästspel utanför tullarna.

Flyttlasset gick i mitten av januari. Men redan nu, knappt tre månader senare, känner krog- och kaféägare ett ökat tryck i form av fler och nya gäster.

Jimmy Nyberg, Tre små SvinStadsteatern huserar nu på Årsta torg. Det bidrar till att restaurangverksamheten får fler gäster.

Delägaren Jimmy Nygren utanför krogen Två små svin. Foto: Christian Lärk

– Det märks, definitivt. Det har även kommit in en del beställningar av catering från teatern. Vi har inte öppet senare än till tio på kvällen, så vi missar människor efter föreställningen men före kommer det folk, säger Jimmy Nygren, en av ägarna till krogen Två små svin.

Johan von Arnold och Therese Ljungholm driver Årstabo, fiket som brukade heta Årstafrun. Deras verksamhet ryms inuti samma lokaler som Stadsteatern.

Det har skänkt liv till området att teatern har flyttat hit.

Johan von Arnold, kaféägare

– Det har skänkt liv till området och byggnaden att teatern har flyttat hit. Det är enormt roligt att vi har lyckats få utskänkningstillstånd. Vi satsar på att bli Årstas teaterbar, säger Johan von Arnold.

Har ni några planer på expansion utöver utskänkningstillståndet?

– Nej. Vi fokuserar på att förvalta vår verksamhet på ett bra sätt medan teatern finns här. Vi ska ordna en uteservering där du kan ta en öl till sommaren. Däremot kommer vi inte börja med live-musik eller liknande.

Johan Von Arnould, Årstabo (Årstatorg)Stadsteatern huserar nu på Årsta torg. Det bidrar till att restaurangverksamheten får fler gäster.

Paret Therese Ljungholm och Johan von Arnold på Årsta torg. FotoChristian Lärk

Johan Von Arnolds förhoppning är att när Stadsteaterns renovering är färdig ska Årsta ha fått en rejäl dos energi som stannar kvar.

– Det vore enormt roligt om någon såg värdet i Årstas teaterscen när Stadsteatern flyttar tillbaka. De kommer att lämna kvar all utrustning som har installerats här i Årsta. Den är ”top of the line”, säger han.

Fråga till folk på stan om vad de tycker om Stadsteatern närvaro på Årsta torg. Tea Fransen, Årsta och Gustav Sandblad, Årsta är rörande överrens: - Det är härligt att utelivet växer här i Årsta. Det gör att det blir mer liv i centrum.B

Tea Fransen och Gustav Sandblad tillsammans med barnen Eyvind och Atle. Foto: Christian Lärk

Även bland Årstaborna är Stadsteaterns närvaro i stadsdelen populär.– Det är härligt att utelivet växer här i Årsta. Det gör att det blir mer liv i centrum, säger Tea Fransen och Gustav Sandblad.

Mer catering

Olle Lindblom med fru driver Cicada catering, som ligger lite mer anonymt borta vid Linde. Ändå har restaurangen och cateringfirman sett en viss ökning i antalet beställningar.

– Jag vet inte om det är specifikt Stadsteatern som gett oss skjuts, men order har vi fått därifrån. Det är jättekul att höra att det går bra för Två små svin och Årstabo, säger Olle Lindblom.

Olle Lindblom driver Cicada catering, har sett en viss ökning i antalet beställningar. Foto: Jakob Adolfsson

Vad kan ert uppsving bero på annars?

– Det är svårt att säga men jag hoppas att det är kopplat lite till att vi arbetar så pass mycket med hållbarhet. Hela restaurangen är till exempel inredd med second hand-möbler och vi kör mycket vegansk.

Den nuvarande föreställningen på Stadsteatern i Årsta heter ”Min fantastiska väninna” som spelas fram till den 25 maj i år. Föreställningen som är baserad på författaren Elena Ferrantes bok med samma namn har nypremiär den 10 januari 2020.

Den 7 maj kan den som vill se den franska författaren och dramatikern Alice Zeniter föra samtal med Athena Farrokhzad. Fredag den 24 maj sker ett liknande samtal mellan den amerikanska författaren Claire Messud i samtal med Linn Ullman.

Stadsteaterns lokaler vid Sergels torg ska vara färdigrenoverade sommaren 2020, vilket också är omkring då hyreskontraktet löper ut i Årsta.