De stakar ut sommarlovet för Sumpans unga

Isack Goitom , Mindy Tallbo och Sofia Mazanti är me di fokusgruppen för Passa Vidare
Isack Goitom, Mindy Tallbo och Sofia Mazanti ser fram emot att få sen sina idéer bli verklighet i sommar.
Sofia Mazanti, Mindy Tallbo och Isack Goitom har fått vara med och sätta ramarna för hur årets sommarlovsprogram via Passa Vidare ska se ut.
De har fått in både en egen dag för barn, ett uppbyggt Escape room och blockparty för äldre ungdomar.
– Det ska bli så kul att se barnen få tillgång till så mycket som de annars kanske inte har, säger Sofia Mazanti.

I ett par veckors tid har Sofia Mazanti, Mindy Tallbo och Isack Goitom spånat idéer och förslag på sommarlovsaktiviteter för allt från yngre barn till 19-åringar.

De har ingått i en av Passa Vidares fokusgrupper som bestämmer vad som ska hända under de tre veckor när Rissne IP förvandlas till en sommarlovspark med gratis aktiviteter för alla barn och unga.

Och det ska finnas något för alla.

– Nytt för i år är barnens dag (26 juni) – en heldag för barn, säger Mindy.

Det blir som en festival.

Sofia Mazanti

Då intar Disneyfigurer Rissne IP där man även kommer kunna bygga drakar, hoppa hoppborg, gå på skattjakt och mycket annat.

– Det blir som en festival, säger Sofia.

Sofia Mazanti, Isack Goitom och Mindy Tallbo ser särskilt fram emot barnens dag, dit både Sofia och Isack lovat att ta med sina yngre kusiner. Foto: Maria Lilja

Fotbollsturnering med expertkommentator

Trion har även set till att man i år fått in fler kvällsaktiviteter för äldre ungdomar. Bland annat ordnas en helkväll den 27 juni, när man ska kunna få hjälp att skriva CV, träffa lika arbetsgivare, äta mat och spela bumperball.

– Vi tror att det vore bra för dem som kanske tagit studenten eller behöver förbereda sig för jobb och annat, säger Sofia.

Sporthallen vid Rissne IP kommer också att byggas om till ett Escape room den 24 juni, berättar Naziha Nana Hariri, fritidsledare och projektledare på kultur- och fritidsförvaltningen.

Och så blir det så klart fotbollsturnering i vanlig ordning med 16 lag från hela länet.

– Niklas Holmgren, sportkommentator från Viasat, kommer att gästa och rapportera under turneringen, berättar Ylva Wastesson, från SIK.

På Rissne IP kommer man även kunna spela fotboll, pyssla, spela spel och testa på olika idrotter och dans under en stor del av dagarna. Susanne Rappinger, fritidsledare, spelar spel med Parthena Kopsidou och dottern Louiza Kokkinou under förra årets Passa Vidare på Rissne IP.

Avslutas med hinderbana

Isack, Mindy och Sofia ser fram emot att få se sina idéer blir verklighet, och hoppas mycket på barnens dag, dit både Isack och Sofia lovat att ta med sina yngre kusiner.

– Min kusin har tjatat på mig att ta med honom ut för att leka, nu kan jag bara ta med honom hit, säger Isack.

Det ska bli så kul att se barnen få tillgång till så mycket som de annars kanske inte har.

Sofia Mazanti

– Det ska bli så kul att se barnen få tillgång till så mycket som de annars kanske inte har. Ingen dag här kommer bli den andra lik, säger Sofia.

De tre veckorna avslutas med en hinderbana i ”Gladiatorerna”-stil där även de ungdomar som är med och jobbar under Passa Vidare, kommer att delta.

– Och så vill vi avsluta med vattenkrig! säger Sofia.

Hela sommarlovsprogrammet kan hittas på Passa Vidares Facebook och via Instagram: Instagram.com/passavidare

Om Passa Vidare

Tre veckors program i år

  • Passa Vidare är ett projekt mellan Sundbybergs kultur- och fritidsförvaltning och Sundbybergs IK för att få unga från olika stadsdelar att mötas på loven genom kultur och idrott.
  • Projektet har pågått sedan 2016.
  • Ett fullspäckat sommarlovsprogram har ordnats under ett par veckor på sommarlovet på omväxlande Rissne IP och Ursvik IP.
  • I år håller man till på Rissne IP under veckorna 25, 26 och 27.
  • Förra året var programmet utspritt över sex veckor. I år kör man ett mer komprimerat program under tre veckor, med en hel del kvällsaktiviteter.
  • 20 ungdomar från Sundbyberg kommer att sommarjobba med Passa Vidares sommarlovsprogram.
Källa: Passa Vidare