Min lokala hjälte

Stal 3,9 miljoner – får 2 års fängelse

Mannen lurade sin arbetsgivare, ett statligt företag i Solna, på 3,9 miljoner.
Nu har mannen, som är i 55-årsåldern, dömts till 2 års fängelse för grovt bedrägeri.

Mannen har varit anställd på det statliga företaget i Solna länge och arbetat sig upp i organisationen. Med hjälp av andra anställdas lösenord och användarnamn har mannen lyckats manipulera reseräkningar och även skapa nya falska och oriktiga räkningar.

Genom att nyttja arbetskollegernas inloggningar har mannen även kunnat få reseräkningarna attesterade och pengarna inbetalda på sitt eget personkonto.

Bedrägerierna pågick i flera år och upptäcktes först sommaren 2015. Då hade mannen kommit över 3,9 miljoner kronor. I förhör uppger mannen att han använt pengarna till husrenoveringar, lån, resor och saker. En del av pengarna har han även fört över till sin fru, då han velat att ”hon skulle vara hemmafru”. Till frun har han sagt att han tjänade bra.

Mannen har erkänt gärningarna, men vädjat om att han ska slippa betala tillbaka hela summan, en så kallad jämkning, då det skulle vara ”oskäligt betungande” för honom.

Tingsrätten har dock en annan syn och har dömt mannen till två års fängelse för grovt bedrägeri. Han ska även betala tillbaka hela summan – 3 959 551 kronor.