Stal cigaretter för 100 000 på Ica Maxi

Här slog ligan till – dubbelt upp.
Här slog ligan till – dubbelt upp.
En kriminell liga stjäl cigaretter i Värmdö. Två gånger har Ica Maxi i Gustavsberg drabbats.

– Det är varor värda 100 000 kronor, säger Pelle Paulsson, Ica-handlare.

Under loppet av en månad har Ica Maxi i Gustavsberg råkat ut för två fräcka stölder. Tillvägagångssättet har varit detsamma.

– Några har brutit sig in nattetid och stulit en stor mängd cigaretter i syfte att sälja dem vidare, säger Patrik Lillqvist på polisen.

Sammanlagt har cigaretter till ett värde av 100 000 stulits.

– Stulna cigaretter ger snabbt stora värden och det vet de här personerna om, säger Patrik Lillqvist.

Inne i mataffären har man varit tvungen att se över sina rutiner efter inbrotten, allt för att förhindra att det sker igen.

– Jag har jobbat i 16 år och inte varit med om ett enda inbrott och nu har det hänt två gånger på en månad, det är klart att det är jättetråkigt, men som tur är har ingen människa kommit till skada, säger Pelle Paulsson, Ica-handlare.

Polisen tror att det rör sig om en kriminell liga, som de tidigare varit i kontakt med. Då handlade det om vansinneskörning på väg 222 från Gustavsberg. Först trodde man att det rörde sig om så kallad street racing, men bilarna har senare kopplats samman med cigarettstölderna.

– Vi tror att de flytt efter att ha gjort inbrott och stulit cigaretterna och att det är därför de har kört så fort. Samma bil har setts vid just de tillfällena, säger Patrik Lillqvist.

Vid ett tillfälle i början av mars satte polisen in helikopter för att jaga bilarna under fortkörningen, men tappade bort dem. En bil hittades senare i de södra delarna av Stockholm, vilket får polisen att tro att det är där ligan har sina rötter. Och Värmdö är inte den enda kommun som drabbats av ligan.

– Vi vet att det skett liknande brott på andra delar i länet och tror att samma personer ligger bakom.

Själva stöldgodset är redan borta, tror han.

– Det säljs snabbt till mindre nogräknade tobaksbutiker i länet. De vet att det är billigt stöldgods, så för dem är det en bra affär, säger Patrik Lillqvist.