Stal från 98-åring i hemmet

Polisen uppmanar folk att inte släppa in okända i bostaden.
Polisen uppmanar folk att inte släppa in okända i bostaden.
Kvinnorna lurade sig in i den 98-åriga Östermalmskvinnans hem genom att leverera blommor. När de lämnade bostaden var ett armband plötsligt borta.

En 98-årig kvinna utsattes under tisdagskvällen för en stöld, enligt polisen. Två kvinnor ringde på dörren hos 98-åringen på Östermalm och sa att de skulle leverera blommor. Kvinnorna trängde sig sedan i lägenheten genom att hävda att de ville säkerställa att blommorna hamnade i vatten.

– Kvinnorna var väldigt påstridiga och ville se att det blev gjort. Två timmar efter att de hade lämnat bostaden upptäckte 98-åringen att det saknades ett armband, säger Stockholmpolisens informatör Kjell Lindgren.

Den drabbade kvinnan ringde då sin dotter, som i sin tur ringde polisen för att anmäla brottet.

Något signalement på de två kvinnorna vill polisen dock inte gå ute med.

– Av erfarenhet vet vi att signalement kan störa utredningen då tjuvarna lätt kan byta skepnad. Det bästa, och det vi vill göra nu, är att komma i kontakt med andra som kan ha drabbats av samma sak, säger Kjell Lindgren.

Den äldre kvinnan ska inte ha skadats fysiskt under brottet.

– Men det är såklart traumatiskt att uppleva. Det är så skamligt att utsätta äldre människor för sådant här. Det finns egentligen inte ord, säger Kjell Lindgren.

Att kriminella med olika knep försöker ta sig in hos äldre människor är inte ovanligt. Tjuvarna kan komma med choklad, säga att de ska göra vattenprover eller leverera blommor. Kjell Lindgren uppmanar alla att inte släppa in okända personer med olika ärenden.

– Man bör alltid konversera först för att ta reda på vem det är innan man lättar på säkerhetskedjan släpper in någon, säger han.